Anja

Anja

'Ik ben bang dat ik niet meer de oude word van vóór de coronacrisis'

Anja Veens (61) kreeg na haar behandeling van borstkanker lymfoedeem rond de borst. Door COVID-19 is er opeens een einde gekomen aan de therapieën om haar klachten te verbeteren. Dat is voor Anja heel vervelend.

“Acht jaar geleden kreeg ik de diagnose borstkanker. Binnen een half jaar had ik een operatie, bestraling en chemotherapie achter de rug. De behandeling was afgerond en de tumor was weg, maar ik heb nog steeds last van de gevolgen. Tijdens de bestraling ontstond namelijk een blijvende ontsteking. Het littekenweefsel van de operatie zorgde ervoor dat het ontstekingsvocht niet meer goed afgevoerd kon worden. Hierdoor kreeg ik lymfoedeem, een vochtophoping, rond mijn borst. Dit leidt bij mij tot pijn en vermoeidheid en dit zit me dagelijks in de weg. De pijn die mijn lymfoedeem veroorzaakt, kost namelijk veel energie. Daardoor kan ik niet alles doen wat ik wil.

In de jaren na mijn behandelingen voor borstkanker probeerde ik de balans te vinden om het ongemak door het lymfoedeem te beperken. Mijn lymfoedeemtherapeut zie ik elke twee weken, zij behandelt mij en tapet mijn borst. Daardoor wordt vochtafvoer gestimuleerd. Verder ondersteunt ze mij met adviezen. Van mijn fysiotherapeut krijg ik oefeningen die helpen om de mobiliteit goed te houden. Groepslessen pilates helpen om in balans te blijven. Ook heeft een lipografting* behandeling van de plastisch chirurg geholpen om beter in mijn lichaam te zitten.

'Ik ben bang dat ik niet meer de oude word van vóór de coronacrisis'

Als een dominospel dat omvalt, is het hele systeem aan behandelingen en beweging dat ik voor mezelf had opgezet door corona stilgelegd. Vorige week had ik last van mijn rug. Normaal zou ik een afspraak maken voor een massage, maar dat was niet mogelijk. Alleen pijnstillers zijn niet voldoende. Ik snap heel goed dat de afspraken van mijn therapeuten nu niet kunnen doorgaan en dat andere mensen op dit moment voorrang krijgen in de zorg. Maar ik ben bang dat ik niet meer de oude word van vóór de coronacrisis. Krijg ik mobiliteit en energie voor corona ooit terug? Dat maakt me onzeker. Om het zo goed mogelijk te houden, doe ik nu onderdelen van mijn therapie zelf. Mijn fysiotherapeut helpt me bijvoorbeeld via videobellen met het tapen. Op dezelfde manier heb ik contact met mijn lymfoedeemtherapeut. Zij geven mij veel steun. Onder meer door me oefeningen uit te leggen. Ze corrigeren me waar nodig. Daarnaast sturen mijn therapeuten video’s met oefeningen die ik op mijn yogamatje op zolder kan doen. De emotionele steun die ze mij bieden is voor mij ook heel belangrijk. Na zeven jaar behandelingen heb ik een goede band opgebouwd met hen. Hoewel het contact via internet afstandelijk voelt, ben ik blij dat het kan doorgaan. Anders zou ik me nog naarder voelen. Nu ligt mijn traject tenminste niet helemaal stil.

Ik sta op de wachtlijst voor een tweede lipografting behandeling*. Ik zou deze komende zomer krijgen, maar ik ben bang dat het door de coronacrisis een aantal maanden wordt uitgesteld. Daar heb ik het best moeilijk mee. Er zijn natuurlijk ergere dingen, maar ik heb last van mijn lymfoedeem. Het voelt strak en naar. Toch wil ik niet te veel bij de pakken neerzitten. Om zo goed en gezond mogelijk de operatie in te gaan, doe ik trouw wat de fysio- en lymfoedeemtherapeut me voorschrijven. Dat geeft me het gevoel dat ik tenminste nog een beetje controle heb.”

De deskundige: 'Wij kunnen alleen maar ondersteunen met videobellen'

Gosine Teuwissen is Anja’s lymfoedeemtherapeut samen met haar collega Angela Koenders, die deelneemt in de expertgroep oedeem van de organisatie Human Healthcare, een platform voor compressiezorg. Zij herkent Anja’s onzekerheid in veel van haar patiënten: “Ineens zijn patiënten verplicht om hun oefeningen zelf uit te voeren. Wij kunnen alleen maar ondersteunen met videobellen. Deze situatie vraagt veel iemand met lymfoedeem en maakt mensen onzeker. Heeft dit invloed op het verloop van mijn klachten, ga ik niet een paar stappen terug in mijn behandeling? Het is belangrijk om met elkaar te bespreken welke mogelijkheden er zijn en wat past in jou persoonlijke behandelplan.”

Gosine en Angela maakten voor Anja filmpjes met oefeningen. Deze heeft ze ook met ons gedeeld. De filmpjes bekijk je hier.

* Een lipografting behandeling wordt soms bij lymfoedeem toegepast om de pijn te verminderen. Tijdens lipografting wordt vetweefsel toegediend. De stamcellen in het vet dat wordt ingespoten, kunnen vaatnieuwvorming bevorderen. Dit kan leiden tot een betere doorbloeding. Hierdoor kan verharding van het bindweefsel afnemen. Het weefsel wordt dan zachter, waardoor er minder druk komt op (beschadigd) zenuwweefsel. Dit alles kan voor een afname van pijn zorgen.

Steun ons!

We steunen en inspireren vrouwen zoals jij door ervaringen van anderen te delen. Om dit te kunnen blijven doen, hebben we jouw financiële steun hard nodig!

Word lid of doe een eenmalige donatie

Anjo Geluk
Verhaal

Anjo

'Ik heb me vaak afgevraagd waarom de complete mens niet het uitgangspunt is'
Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!