Anja

Anja

‘De pijn die mijn lymfoedeem veroorzaakt, kost namelijk veel energie. Daardoor kan ik niet alles doen wat ik wil’.

Anja Veens (61) kreeg na haar behandeling van borstkanker lymfoedeem rond de borst. 

“Acht jaar geleden kreeg ik de diagnose borstkanker. Binnen een half jaar had ik een operatie, bestraling en chemotherapie achter de rug. De behandeling was afgerond en de tumor was weg, maar ik heb nog steeds last van de gevolgen. Tijdens de bestraling ontstond namelijk een blijvende ontsteking. Het littekenweefsel van de operatie zorgde ervoor dat het ontstekingsvocht niet meer goed afgevoerd kon worden. Hierdoor kreeg ik lymfoedeem, een vochtophoping, rond mijn borst. Dit leidt bij mij tot pijn en vermoeidheid en dit zit me dagelijks in de weg. De pijn die mijn lymfoedeem veroorzaakt, kost namelijk veel energie. Daardoor kan ik niet alles doen wat ik wil.

‘De pijn die mijn lymfoedeem veroorzaakt, kost namelijk veel energie. Daardoor kan ik niet alles doen wat ik wil’.

In de jaren na mijn behandelingen voor borstkanker probeerde ik de balans te vinden om het ongemak door het lymfoedeem te beperken. Mijn lymfoedeemtherapeut zie ik elke twee weken, zij behandelt mij en tapet mijn borst. Daardoor wordt vochtafvoer gestimuleerd. Verder ondersteunt ze mij met adviezen. Van mijn fysiotherapeut krijg ik oefeningen die helpen om de mobiliteit goed te houden. Groepslessen pilates helpen om in balans te blijven. Ook heeft een lipografting* behandeling van de plastisch chirurg geholpen om beter in mijn lichaam te zitten.

* Een lipografting behandeling wordt soms bij lymfoedeem toegepast om de pijn te verminderen. Tijdens lipografting wordt vetweefsel toegediend. De stamcellen in het vet dat wordt ingespoten, kunnen vaatnieuwvorming bevorderen. Dit kan leiden tot een betere doorbloeding. Hierdoor kan verharding van het bindweefsel afnemen. Het weefsel wordt dan zachter, waardoor er minder druk komt op (beschadigd) zenuwweefsel. Dit alles kan voor een afname van pijn zorgen.

Steun ons!

We steunen en inspireren vrouwen zoals jij door ervaringen van anderen te delen. Om dit te kunnen blijven doen, hebben we jouw financiële steun hard nodig!

Word lid of doe een eenmalige donatie

Anjo Geluk
Verhaal

Anjo

'Ik heb me vaak afgevraagd waarom de complete mens niet het uitgangspunt is'
Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!