Fred

Fred

'Mannen, controleer jezelf'

Ieder jaar krijgen zo’n 15 duizend Nederlandse vrouwen borstkanker, tegenover honderddertig mannen. Fred van der Kade (68) is een van hen. "De radioloog dacht ook aan een cyste, maar één klein kenmerk van het bobbeltje week daarin af. Er werd een biopt afgenomen en een dag later werd ik gebeld: borstkanker.”

Diagnose

Fred is al meer dan veertig jaar getrouwd met Marja en geniet momenteel van zijn pensioen. Ze hebben samen twee kinderen en drie kleinkinderen. Eind augustus voelt hij een bobbeltje, na een jeukerig gevoel op zijn borstkas. Zijn vrouw voelt het een dag later nog steeds bij hem, dus belt hij de huisarts.

Die controleert het bobbeltje en denkt in eerste instantie aan een cyste. Hij vraagt Fred twee weken later terug te komen. “Ik vond het prima, zo konden we eerst op vakantie,” vertelt Fred. “Ik dacht ook aan een cyste en zag borstkanker helemaal niet als serieuze optie.”

Moeilijke mammografie

Bij zijn tweede bezoek wordt Fred doorgestuurd naar het ziekenhuis om foto’s te maken bij de radioloog. “Dat gebeurde gewoon met een mammografie. Je kunt je voorstellen dat dit bij een man wat lastig gaat, je kunt niet zoveel tussen die twee platen stoppen,” grinnikt hij.

“Het was niet heel aangenaam, maar vooruit. De radioloog dacht ook aan een cyste, maar één klein kenmerk van het bobbeltje week daarin af. Er werd een biopt afgenomen en een dag later werd ik gebeld: borstkanker.”

Het hele verhaal van Fred lees je op Linda.nl.

René
Verhaal

René

'Kanker heeft me meer gebracht dan afgenomen'
Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!