Iris
Als vrijwilliger is Iris Sondeijker (58) bij BVN actief bij de Ervaringslijn. In verband met corona is deze nu elke dag open voor telefoontjes over borstkanker. Zelf kreeg Iris zestien jaar geleden borstkanker.
“'Vind je het niet moeilijk, mam, om al die verhalen over borstkanker te horen?’, vraagt mijn dochter wel eens als we het over mijn telefoondienst bij de Ervaringslijn hebben. Mijn antwoord is dat ik het soms wel moeilijk vind, maar juist ook fijn. Sommige verhalen raken een gevoelige snaar bij mij, maar dat geeft niet. Het is een goed gevoel om er voor een ander te kunnen zijn. Om mijn eigen ervaring te gebruiken om iemand te helpen.
Niet dat ik veel over mezelf vertel, maar als lotgenoot weet ik wat iemand voelt en meemaakt, ik heb niet makkelijker praten dan zij. Ik snap wat het betekent om de diagnose te krijgen. Hoe diep het dal is en hoe groot de angst. Soms krijg ik een vrouw aan de lijn die helemaal op slot zit, bang en niet weet wat ze moet doen. Het is fijn als ik haar houvast kan geven, waarna ze na een uur opgelucht ophangt. Naast een luisterend oor helpt het ook dat ik de rode draad in een warrig verhaal kan bewaren en mensen op B-bewust kan wijzen. Dit zijn checklists die patiënten kunnen helpen om de juiste vragen aan een arts te stellen. Dat kan een gevoel van controle geven in een tijd waarin ze die helemaal kwijt zijn.
'Voor patiënten is het veel; kanker en dan ook nog die corona die je bedreigt'
Bij de Ervaringslijn gaan de meeste telefoontjes nu over corona. Ik merk dat het veel mensen een heel naar onderbuikgevoel geeft. Het virus is onzichtbaar, kan levensbedreigend zijn en ons zomaar aanvallen. Eigenlijk net als bij borstkanker. Patiënten worden wederom in hun machteloosheid geraakt en behoren mede door hun behandelingen en lage weerstand tot de kwetsbare groep. Voor patiënten is het veel; kanker en dan ook nog die corona die je bedreigt. Ik kan niets zeggen om het beter te maken, maar wel luisteren, adviezen en tips geven. Ik merk dat dit rust geeft.
Toen ik zelf in 2004 de diagnose borstkanker kreeg, raakte me dat het meest in m’n angst om dood te gaan en dat mijn dochter haar moeder zou verliezen. Ze was enig kind en pas dertien….Wie ging er voor haar zorgen?! Na de eerste schok dacht ik: ‘Oké Iris, hoofd erbij houden en de juiste keuzes maken’. Wat het juiste was wist ik natuurlijk niet precies. Ik wist wel dat ik dat verlammende gevoel van doodsangst moest parkeren, om goed na te kunnen blijven denken. Ik ben veel gaan lezen en besprak met mijn arts welke behandeling voor mij het beste zou zijn. Het werd het hele pakket: operatie, reconstructie, chemo, hormoontherapie en verwijderen van de eileiders. Pas toen ik wist wat me te wachten stond, kon ik de golf van emoties over me heen laten komen. Tijdens mijn behandelingen ben ik zoveel mogelijk blijven werken. Dat bekende ritme, die vertrouwde daginvulling hielp me om in balans te blijven en er goed doorheen te komen. Na bijna een jaar behandelingen kon ik weer gaan bouwen.
'Door mijn vrijwilligerswerk geef ik zin aan iets wat zo heftig was'
Ik ben heel dankbaar dat mijn borstkanker nooit is teruggekomen. Tien jaar na de diagnose kwam het gevoel dat ik er iets mee wilde doen. Dat ik wat zo heftig was geweest, zin wilde geven. Dat doe ik nu door anderen te helpen. Naast mijn vrijwilligerswerk voor de Ervaringslijn, begin ik binnenkort ook als patiënt advocate in de ziekenhuizen in Deventer, Hengelo en Enschede. Ik wil me er graag voor inzetten dat de zorg en vooral ook de nazorg in de ziekenhuizen zo goed mogelijk geregeld is voor mensen met borstkanker.”
Onze Ervaringslijn is elke maandag, woensdag en vrijdag tussen 10.00 en 12.30 uur open. Het nummer is (030) 291 72 20.
De checklists waar Iris over spreekt, vind je op de website B-bewust.
Steun ons!
We steunen en inspireren vrouwen zoals jij door ervaringen van anderen te delen. Om dit te kunnen blijven doen, hebben we jouw financiële steun hard nodig!