Irma

Irma

‘Veel vrouwen die borstkanker krijgen, hebben weinig anders te kiezen dan siliconen’

Irma Jansen (46) liet na borstkanker een borstreconstructie doen met implantaten. Er is onrust over dit onderwerp. Ook na de documentaire ‘Moordtieten’ over borstimplantaten van Dionne Slagter. Irma mist de nuance en schreef haar gevoelens hierover van zich af.

Beste Dionne,

Met veel belangstelling heb ik vanmorgen je documentaire ‘Moordtieten’ teruggekeken.

Als (hopelijk) ex-borstkankerpatiënt ben ik namelijk ook in het bezit van twee siliconenborsten, door mij liefkozend Links en Rechts genoemd, waar ik erg blij mee ben… Nog iedere dag en al ruim 5 jaar.

Oh, en voor zover ik weet ben ik op dit moment kerngezond, zo voel ik me in ieder geval wel.

Dus daar zit ik nou eigenlijk wel mee Dionne, want ik miste in jouw docu de nuance een beetje.

Ik begrijp dat je punt lastiger te maken is als je er ook verhalen in verwerkt van vrouwen die wel heel blij zijn met hun siliconenborsten en (belangrijker nog) zich gezond voelen, maar heeft elk verhaal niet twee kanten?

Ik geloof zeker dat er vrouwen zijn die ziek worden van implantaten maar dát zijn juist de verhalen die je leest en hoort. Degenen die nergens last van hebben, gaan heus niet op Insta of Facebook verkondigen hoe blij ze zijn met hun foobs (fake boobs).

Ik vind het oprecht jammer dat er nu misschien vrouwen aan het begin van hun ‘borstkankertraject’ al gelijk met 1-0 achter staan omdat ze door deze documentaire wellicht denken dat siliconen protheses helemaal geen optie meer zijn en ten onrechte bang worden.

Dat terwijl heel veel vouwen uiteindelijk nergens last van hebben of krijgen.

Ik ben het met je eens dat er meer gedaan kan worden aan voorlichting, hoewel ik uitstekend ben voorgelicht door mijn chirurg en van te voren wist wat de risico’s waren zodat ik een (voor mij) goed besluit kon nemen.

Jij hebt nu de keuze kunnen maken voor zout water protheses. Gelukkig is die mogelijkheid er, hoewel daar nog steeds siliconen in zitten.

Geloof me, ik begrijp als geen ander dat plat geen optie is voor jou, dat was (en is) het namelijk ook niet voor mij.

Veel vrouwen die borstkanker krijgen, hebben weinig anders te kiezen dan siliconen omdat eigen weefsel vaak geen optie is.

Je zal maar genetisch belast zijn met een heel hoog risico op borstkanker of al borstkanker hebben… Dan heb je pas écht ‘moordtieten’.

Meer informatie

In de discussie over de veiligheid van borstimplantaten, dringt Borstkankervereniging Nederland aan op meer onderzoek en duidelijkheid over de veiligheid van siliconen implantaten daarvan en ook van de weinige alternatieven die er zijn. Onze belangenbehartiging richt zich erop dat er goede en eerlijke informatie moet zijn over eventuele risico’s van implantaten, goed onderzoek, goede hulp zijn voor vrouwen die problemen ervaren, inclusief vergoeding voor heroperatie.

Wij zijn tegen een verbod van implantaten, omdat daar risico’s aan zitten. Wat als je noodgedwongen door borstkanker een borstamputatie moet ondergaan? Welke keuzes heb je dan nog en hoe ingrijpend zijn die? Mensen met een hoog risico op borstkanker kunnen daardoor bijvoorbeeld later worden geopereerd. Bij bijvoorbeeld erfelijke aanleg met een risico van 60 tot 80 procent op borstkanker is die kans groot.

Lees meer in onze vragen en antwoorden over implantaten.

Steun ons!

We steunen en inspireren vrouwen (en mannen) zoals jij door ervaringen van anderen te delen. Om dit te kunnen blijven doen, hebben we jouw financiële steun hard nodig!

Word lid of doe een eenmalige donatie

Irma
Verhaal

Irma

'Ik was uitbehandeld, totdat mijn oncoloog mij wees op de DRUP-studie'
Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!