Marjan

Marjan

'Ik ben er trots op dat BVN zoveel vrijwilligers heeft'

Marjan van Beest (63) begon bijna elf jaar geleden bij BVN als financieel administratief medewerker en werkt nog steeds met plezier. “Ik zit geregeld met een dankbaar gevoel in de auto naar mijn werk. Ik vind het fijn dat ik wat mag betekenen voor onze achterban.”

“Ik solliciteerde bij BVN omdat ik de functie aantrekkelijk vond én omdat ik het mooi vond om iets te doen voor onze doelgroep; mensen met borstkanker, erfelijke aanleg en hun naasten. Tijdens mijn werk heb ik veel contact met vrijwilligers en patiënten. Ik vind dat je over borstkanker moet kunnen praten. Wanneer er iemand belt met een vraag of een onzekerheid, is het fijn dat ik mee kan geven waar je terecht kunt. En dat je gewoon opnieuw naar de arts moet kunnen om je vragen of klachten met hem of haar te bespreken om zo de beste zorg voor jezelf te krijgen.

Mensen moeten zichzelf geen zeurpiet vinden, het is belangrijk om goed te weten waar je aan toe bent. Daarnaast vind ik het fijn om zelf mensen op een goede manier te helpen. Ik herinner me dat er een vrouw belde wiens moeder was overleden aan borstkanker. Zelf had zij geen bewegend beeld meer van haar moeder en zij wist dat haar moeder ooit had gefigureerd in een filmpje van ons. Ze vroeg of ze dat filmpje kon krijgen, zodat ze nog iets van bewegend beeld had van haar moeder. Dat vond ik mooi, maar ook heel verdrietig. Dat verhaal blijft me bij. ik vond het fijn dat ik die vrouw troost kon bieden in een moeilijke periode. Daar doe je het voor.

'Mensen hoeven bij hun arts geen ja en amen te zeggen'

BVN is belangrijk omdat wij opkomen voor onze achterban. Tegenwoordig moet je alles van te voren weten bij de dokter wil je de behandeling begrijpen en kunnen sturen. Wij dragen uit dat het belangrijk is om je er bewust van te zijn dat je bij de dokter geen ja en amen hoeft te zeggen. Je mag er over nadenken, op terugkomen en nog eens bespreken. Daarom is het belangrijk dat wij bestaan, we kunnen patiënten helpen betere beslissingen te nemen rondom de behandelingen.

'Ik ben blij met onze leden en ben er trots op dat BVN zoveel vrijwilligers heeft'

In mijn functie heb ik inhoudelijk niet veel met de borstkankerzorg te maken. Door contact dat ik met onze achterban heb en door mijn kennis over onze projecten en borstkankerzorg, ben ik blij dat ik mensen toch kan helpen. Dat maakt dat dit werk mijn passie is. Ik kan mensen steunen met onze informatie en ze meegeven dat ze er niet alleen voor hoeven te staan. Ik merk dat mensen het soms moeilijk vinden om in hun eigen kring over borstkanker of erfelijke aanleg te praten. Wij kunnen ze dan in contact brengen met lotgenoten, die precies weten en begrijpen waar iemand doorheen gaat. Ik ben blij met onze leden en ben er trots op dat BVN zoveel vrijwilligers heeft. Zonder hen zou deze vereniging niet bestaan.

Er voor patiënten kunnen zijn en ze helpen, maakt me heel blij en ook heel dankbaar. Zelf heb ik geen borstkanker gehad, maar dat hoeft ook niet om je betrokken te voelen. Ik ken de verhalen van mensen die ermee te maken hebben, ook doordat in mijn familie- en vriendenkring mensen kanker kregen. Ik heb de angst, onzekerheid en andere gevoelens die mensen hebben van dichtbij gezien. Daardoor kan ik me goed verplaatsen in wat mensen me vertellen en medeleven tonen.

'De combinatie van al onze projecten maakt dat BVN bijzonder en belangrijk voor de achterban is'

Ik werk nu tien jaar bij BVN. In die tijd is er veel veranderd. BVN zelf is veel professioneler geworden. Wat betreft onze kennis, maar ook in het verspreiden en delen van onze kennis. Daarnaast hebben we een grotere stem gekregen binnen de borstkankerzorg. Onze achterban zoekt ook sneller zelf informatie op dan tien jaar geleden. Daardoor worden wij steeds vaker door hen benaderd.

Ik maakte het feest van ons dertigjarig bestaan mee en had gehoopt dat we dit jaar voor ons veertigjarige bestaan weer een mooi congres konden houden. Ik keek er echt naar uit, maar door COVID-19 kon het niet doorgaan. Heel begrijpelijk, maar ook ontzettend jammer. Ik had graag onze vrijwilligers en leden weer willen ontmoeten en samen bij het veertigjarig bestaan stil willen staan. We maken nu nieuwe plannen, die maken we binnenkort bekend. En ondertussen blijven wij klaarstaan voor alle mensen die te maken hebben met borstkanker en erfelijke aanleg voor borstkanker. Dat doen we met liefde, want als je zoiets meemaakt, hoor je niet alleen te zijn."

Foto: Suzanne Dubbeldam

Steun ons!

We steunen en inspireren mensen zoals jij door ervaringen van anderen te delen. Om dit te kunnen blijven doen, hebben we jouw financiële steun hard nodig!

Word lid of doe een eenmalige donatie

Mirjam
Verhaal

Mirjam

‘Ik hield me soms groter dan ik was’
Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!