Monica

Monica

'Ik gun iedereen de zorg die nodig is voor een optimale behandeling'

Elke dag zetten onze vrijwilligers zich in voor mensen die met borstkanker te maken hebben. Zo’n 250 vrouwen en mannen helpen bij het maken van goede informatie, beantwoorden vragen, steunen lotgenoten, beoordelen onderzoek, doen belangenbehartiging, noem maar op! Zij zijn er. En zonder hen zijn wij nergens.

Deze keer stellen we graag aan je voor: Monica Bronsgeest (68). Monica is sinds 2013 al verbonden aan Borstkankervereniging Nederland. Als patient advocate onderhoudt ze contact met ziekenhuizen en sinds kort is ze ook voorzitter van de Ledenadviesraad.

Waarom zet jij je in voor mensen die met borstkanker te maken hebben?

“Toen ik in 2013 de diagnose borstkanker kreeg, vond ik dat verschrikkelijk. Gek genoeg kwam het niet als een verrassing. Mijn moeder, tante, nichtjes en zusje zijn allemaal aan borstkanker overleden. De ziekte heeft dus altijd een grote rol in onze familie gespeeld. Ik heb me in mijn werk als verpleegkundig docent altijd extra ingezet om de zorg voor en behandeling van kankerpatiënten te belichten. Toen ik zelf borstkanker kreeg, heb ik een heel goede behandeling en begeleiding gehad. Na de eerste overrompelende maanden stelde ik me open voor activiteiten bij Borstkankervereniging Nederland, waardoor ik volledig grip kreeg op mijn eigen proces. Ik gun iedereen die met borstkanker te maken krijgt de zorg die nodig is voor een optimale behandeling.”

Waarom bij Borstkankervereniging Nederland?

“Voor mij is Borstkankervereniging Nederland bij uitstek de organisatie die weet, voelt en kent wat het betekent om borstkanker te hebben. Je vindt er niet alleen goede informatie, maar ook steun en herkenning, wat erg belangrijk is. Door de herkenning bij anderen was het voor mij als een warm bad waardoor ik aan mijn zelfvertrouwen kon werken. In die zin heeft Borstkankervereniging Nederland mij erg geholpen.”

'Ik gun iedereen die met borstkanker te maken krijgt de zorg die nodig is voor een optimale behandeling'

Wat wil je als vrijwilliger bereiken?

“Voornamelijk herkenning en erkenning van Borstkankervereniging Nederland als belangrijke patiëntenorganisatie waar vrouwen en mannen hulp en ondersteuning kunnen vinden. Wat Borstkankervereniging Nederland onderscheidt van vele andere goede organisatie op het gebied van kanker, is juist de eigen ervaring van mensen. Daardoor hebben we veel steun aan elkaar en zorg voor elkaar.”

Wat is jouw advies aan (ex-)borstkankerpatiënten?

“Uit eigen ervaring een heel belangrijke: blijf doorvragen en blijf zoeken. Neem niet zomaar ieder advies – hoe goed bedoeld – voor waar aan. Ik denk dan aan mijn zoektocht bij hormoontherapie. Ik heb een paar verschillende soorten ‘uitgeprobeerd’. Daarnaast heb ik de bijwerkingen van deze medicijnen zoals blaasontstekingen en droge huid onderzocht en daar goede middeltjes voor gevonden. Als motto vind ik de woorden van Winnie de Poeh heel relativerend: 'Welke dag is het?' vraagt Winnie de Poeh. 'Het is vandaag' antwoordt Knorretje. 'Mijn favoriete dag' zegt Winnie de Poeh.”

Heb jij zin om de handen uit de mouwen te steken voor mensen die met borstkanker te maken hebben? Laat het ons weten! Neem contact op met vrijwilligerscoördinator Marieke Breunesse.

Monique
Verhaal

Monique

‘Mijn klachten zijn écht met 75 tot 80 procent verminderd’
Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!