Verzekeringen
Verzekeringen
Als borstkankerpatiënt krijg je te maken met verschillende verzekeringen. Soms kan het lastig zijn om je verzekeringen af te sluiten of aan te passen.
Het kan zomaar zijn dat een verzekeraar jou een nieuwe verzekering weigert of aanvullende voorwaarden stelt. Soms moet je ook een hogere premie gaan betalen. Gelukkig is een aanvullende zorgverzekering afsluiten meestal geen probleem. Als je een heel uitgebreid pakket kiest, kan het zijn dat de verzekeringsmaatschappij jouw aanvraag weigert of een andere dekking aanbiedt.
Verschillende verzekeringen
Als (ex-)borstkankerpatiënt krijg je te maken met de volgende verzekeringen:
-
Arbeidsongeschiktheidsverzekering
-
Overlijdensrisicoverzekering
-
Zorgverzekering
Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Als je door borstkanker niet meer volledig kunt werken, of helemaal arbeidsongeschikt bent geraakt, kun je na twee jaar een arbeidsongeschiktheidsverzekering aanvragen. Deze wordt ook wel WIA-verzekering genoemd.
WIA staat voor: Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. De WIA-uitkering kun je indelen in twee soorten:
De WGA-uitkering, die geldt als je al twee jaar of langer ziek bent en nu of in de toekomst weer kunt werken. WGA staat voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten.
De IVA-uitkering kun je aanvragen als je niet of nauwelijks kunt werken en er ook in de toekomst een kleine kans is dat je herstelt. IVA staat voor Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten.
Je kunt deze uitkering aanvragen bij het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen). Kijk voor meer informatie op de website van het UWV.
Overlijdensrisicoverzekering
Als je borstkanker hebt of hebt gehad, is het soms lastig een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Soms is er een medische keuring nodig. Als je nog wordt behandeld voor borstkanker, neemt je verzekeraar je aanvraag niet in behandeling.
Een overlijdensrisicoverzekering keert een bedrag uit als je voor de einddatum van de verzekering overlijdt. Het is een soort levensverzekering. Je partner of je kinderen kunnen dit bedrag bijvoorbeeld gebruiken om de vaste lasten te betalen. Wanneer je borstkanker hebt of hebt gehad, is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering niet altijd makkelijk. Meestal lukt het wel, maar het neemt veel tijd in beslag. De verzekeraar wil jouw medische achtergrond inzien en vraagt deze op bij je arts.
Bij de aanvraag van een overlijdensrisicoverzekering, word je vaak gevraagd een gezondheidsverklaring in te vullen. Ook is er af en toe nog een aanvullende medische keuring nodig. Als je nog wordt behandeld voor borstkanker, neemt de verzekeraar je aanvraag niet in behandeling. Hij kan dan namelijk geen inschatting maken van je overlijdensrisico.
Je verzekeraar mag je niet zomaar keuren en mag ook niet alles vragen. De vragen van de medische keuring moeten zo gericht mogelijk zijn en sommige zaken zijn privacygevoelig. Een verzekeringsmaatschappij mag je nooit onderzoeken op iets wat voor de beoordeling van het risico niet nodig is. Deze regels zijn te vinden in de Wet op de medische keuringen.
Op de website van Kanker.nl vind je een handig stappenplan met tips over hoe je een overlijdensrisicoverzekering kunt afsluiten wanneer je kanker hebt of hebt gehad.
Schone lei-regeling
Ex-kankerpatiënten die tien jaar kankervrij zijn hoeven bij de aanvraag van een overlijdensrisico- of uitvaartverzekering onder de vragengrens van 278.004 euro niet meer te melden dat ze kanker hebben gehad. Voor mensen die bij de diagnose jonger dan 21 jaar waren, gaat een termijn van vijf jaar gelden. Let op! DCIS is niet meegenomen in deze schone lei-regeling. Dat betekent helaas dat DCIS ook na tien jaar nog moet worden gemeld op de gezondheidsverklaring. Lees hier ons nieuwsbericht over de schone lei-regeling.
Op de website van het Verbond van Verzekeraars vind je meer informatie over de schone lei-regeling, inclusief een handige vragenlijst die je helpt om uit te zoeken of je verplicht bent om te melden dat je kanker hebt gehad.
Zorgverzekering
Bijna alle zorg voor kanker zit in het basispakket van je zorgverzekeraar. Aanvullend verzekeren is alleen nodig als je bijvoorbeeld wilt langsgaan bij een fysiotherapeut of psycholoog.
Elk jaar kun je overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dat je borstkanker hebt of hebt gehad, hoeft geen bezwaar te zijn. Voor de basisverzekering geldt namelijk een acceptatieplicht. Bijna alle zorg die je nodig hebt voor de behandeling van borstkanker zit in het basispakket. Wel valt deze zorg veelal onder het eigen risico dat je hebt van 385 euro. De eerste 385 euro van de kosten die je maakt in een jaar zijn dus voor eigen rekening. Het maakt niet uit voor welk onderdeel van de behandeling dit is, het kan zijn voor een controle, maar ook voor medicijnen of een haarwerk.
Als je in behandeling wilt bij bijvoorbeeld een fysiotherapeut, psycholoog, tandarts of oncologische revalidatie, kan een aanvullende verzekering heel handig zijn. Hiervoor is er meestal een medische selectie nodig. Een medisch adviseur beoordeelt op basis van je gezondheidsverleden of je wordt geaccepteerd voor deze verzekering. Als je borstkanker hebt of hebt gehad, is het dus belangrijk tijdig een aanvraag voor een nieuwe zorgverzekering te starten. Deze procedure kan namelijk behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Het is aan te raden je lopende verzekering niet op te zeggen, voordat je er zeker van bent dat je wordt geaccepteerd door een nieuwe verzekering.
Alle zorgverzekeraars zijn voor het einde van het jaar verplicht alle informatie over hun zorgvergoedingen en ook over welke zorgverleners er zijn gecontracteerd, openbaar te maken. Dit geeft je de mogelijkheid een andere zorgverzekering te kiezen. Voor duidelijke informatie over hoe het zorgsysteem in elkaar zit, kun je de informatiegids zorgverzekering van Patiëntenfederatie Nederland lezen.
Als je borstkanker hebt of erfelijke aanleg voor borstkanker, zijn er al genoeg keuzes die je moet maken. Dan zit je niet te wachten op veel uitzoekwerk voor je verzekeringen. Daarom hebben we voor jou een overzicht en tips op een rij gezet. Als je vraag er niet tussen staat, kun je contact opnemen met ons Serviceteam.