Voeding en gewicht

Voeding en gewicht

Voeding

Het is belangrijk goed op je voeding te letten wanneer je wordt behandeld voor borstkanker. Als je voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt, kun je je gewicht en conditie op peil houden. En als je in goede conditie bent, kun je de behandeling vaak beter aan.

Gezond gewicht

Tijdens je behandeling heb je misschien wat minder zin in eten. Dan raak je snel wat kilo’s kwijt. Het is belangrijk dat je extra aandacht besteedt aan je eet- en drinkgewoonten. Zeker wanneer je in korte tijd veel gewicht verliest (meer dan drie kilo in een maand, of zes kilo in een halfjaar). Een gezond gewicht (BMI tussen de 18,5 en 25) draagt bij aan een goede gezondheid en dus ook aan een goed herstel.

Gezonde voeding

Door borstkanker komen patiënten vaak aan of ze vallen af. Dit is meestal niet de bedoeling, het is belangrijk een gezond gewicht te behouden als je lichaam verandert door de behandeling. Met de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum kun je zelf een gezond voedingspatroon samenstellen. Deze richtlijnen bewerkstelligen een goede gezondheid op de lange termijn. Als je goed varieert in je producten, krijg je alle vitamines en mineralen binnen. Het kan zijn dat je moeite hebt met eten – bijvoorbeeld omdat je smaak is veranderd. Dan is het soms beter binnen dezelfde groep uit de Schijf van Vijf een ander voedingsproduct te kiezen. Als je er zelf niet goed uitkomt, kun je een diëtist raadplegen die je kan helpen bij jouw gezonde voeding.

Diëtist

Het kan heel waardevol zijn je voeding aan te passen tijdens je behandeling. Er zijn geen bewijzen dat het volgen van een speciaal dieet kanker kan genezen, maar gezonde voeding is ontzettend belangrijk. Het kan helpen met een professional, bijvoorbeeld een (oncologie)diëtist, naar je voedingspatroon te kijken. Deze kan je helpen bij bijvoorbeeld ondervoeding, maar ook bij problemen die ontstaan door de ziekte zelf of door het behandeltraject. Een oncologiediëtist is in de meeste oncologische centra in Nederland aanwezig. Kijk voor een diëtist bij jou in de buurt op de Verwijsgids Kanker.

Voedingssupplementen

Veel patiënten vragen zich af of het goed is voedingssupplementen te gebruiken tijdens de behandeling van borstkanker. Natuurlijk kan het waardevol zijn voedingssupplementen te gebruiken als je voedingsstoffen tekort komt in je voeding, maar let wel op. Voedingssupplementen in hoge dosering kunnen ook de behandeling tegenwerken. In dit geval gaat ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ zeker niet altijd op. Er zijn voedingsmiddelen, supplementen en kruiden die niet veilig en effectief zijn als je wordt behandeld. Om een paar voorbeelden te noemen: Sint Janskruid, kurkuma, grapefruit, teunisbloemolie en valeriaan kunnen effect hebben op chemo- of hormoontherapie. Meld dus altijd bij je arts welke voedingssupplementen je gebruikt of wilt gaan gebruiken.

Meer informatie

Lees verder over gezond eten tijdens de behandeling van kanker op kanker.nl.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!