Protonentherapie bij borstkanker
Protonentherapie bij borstkanker
Protonentherapie is een vorm van uitwendige bestraling die geschikt is voor patiënten met verschillende vormen van kanker. Je komt in aanmerking voor protonentherapie als je een relatief grote kans hebt op hartschade bij gewone bestraling.
Wat is protonentherapie?
Bij protonentherapie gebruikt de arts een speciaal soort straling met protonen. Dit is veel nauwkeuriger dan ‘gewone’ bestraling met fotonen. Bij protonentherapie komt er minder straling op de gezonde cellen rondom de tumor. Hierdoor ontstaat er minder schade aan het gezonde weefsel.
Hoe werkt protonentherapie?
Protonen zijn geladen deeltjes en kunnen de straling nauwkeurig op één plek afgeven. In tegenstelling tot bestraling met fotonen, komt er bij bestraling met protonen geen dosis in het gezonde weefsel terecht. Hierdoor kan de arts een hoge dosis straling op de tumor geven. De kans op bijwerkingen en late gevolgen door bestraling, zoals hartschade, is bij protonentherapie kleiner.
Wanneer krijg je protonentherapie?
Als de tumor dichtbij een kwetsbaar orgaan zit, zoals het hart, kan protonentherapie een geschikte behandeling zijn. Je komt in aanmerking voor de behandeling als je een relatief grote kans hebt op hartschade bij gewone bestraling met fotonen. Je hebt hiervoor een verwijzing nodig van je eigen radiotherapeut.
Bijwerkingen van protonentherapie
Hoewel er minder risico is op bijwerkingen en gevolgen op lange termijn bij protonentherapie, kan de behandeling soms toch gezonde cellen beschadigen. Dan ontstaan dezelfde soort klachten als na gewone bestraling. De klachten zijn vaak minder hevig en komen minder vaak voor bij protonentherapie.
Centra voor protonentherapie
In Nederland bieden drie centra protonentherapie aan:
- Delft: Holland Protonentherapiecentrum
- Groningen: UMCG Protonentherapiecentrum
- Maastricht: Maastro Protonentherapie
Met je bestralingsarts (radiotherapeut-oncoloog) kun je bespreken welk protonencentrum voor jouw situatie het meest geschikt is.
Vergoeding
Als uit het vergelijken van bestralingsplannen blijkt dat protonentherapie minder bijwerkingen geeft dan gewone bestraling, valt protonentherapie onder de vergoeding van de zorgverzekeraar.
Wil je weten of je in aanmerking komt voor protonentherapie? Dan kun je altijd met je eigen radiotherapeut overleggen. Beide vormen van bestraling zijn overigens even effectief.