Lipofilling na borstreconstructie

Lipofilling na borstreconstructie

Lipofilling is een techniek waarbij vet ergens wordt weggezogen – bijvoorbeeld uit de buik of dij – en op een andere plek weer ingespoten. Na een borstreconstructie wordt lipofilling gebruikt om het resultaat te verbeteren of pijnklachten te verminderen. 

Er zijn vaak meerdere sessies nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Veel vrouwen ervaren deze behandeling als pijnlijk. Lipofilling kan een half jaar na de operatie of reconstructie worden toegepast.

Lipofilling kan worden toegepast bij

Pijn

De stamcellen in het vet dat wordt ingespoten, kunnen vaatnieuwvorming bevorderen. Dit kan tot een betere doorbloeding leiden. Hierdoor kan verharding van het bindweefsel afnemen. Het weefsel wordt dan zachter, waardoor er minder druk komt op (beschadigd) zenuwweefsel. Dit alles kan voor een afname van pijn zorgen. 

Een deuk

Na een borstsparende operatie of reconstructie kan er een deuk in de borst ontstaan. Lipofilling kan deze opvullen.

Zichtbare of voelbare prothese

Lipofilling kan de (rand van de) prothese beter bedekken als deze van de buitenkant te zien of te voelen is.

Volumeverschil

Na een borstreconstructie is de ene borst soms groter dan de andere. Lipofilling kan worden gebruikt om ze gelijker te maken. Afhankelijk van het volumeverschil zijn vaak meerdere sessies lipofilling nodig om het gewenste effect te bereiken. Lipofilling kan een half jaar na de operatie of reconstructie worden toegepast.

Mogelijke risico’s

  • Nabloeding

  • Infectie van huid en weefsel

  • Het ingespoten vetweefsel groeit niet in

Vergoeding

Lipofilling wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor gelden echter wel strikte voorwaarden. Je krijgt een vergoeding wanneer er sprake is van:

  • Een deuk in de borst van minimaal twee centimeter in zichtbaar gebied
  • Een deuk in de borst waardoor de borsten minimaal twee cupmaten verschillen
  • (Mogelijke) klachten die zijn ontstaan door te weinig onderhuidse bedekking na het plaatsen van een prothese

Lipofilling wordt dus alleen vergoed bij herstel van bepaalde afwijkingen van de borst. Bijvoorbeeld na een borstsparende operatie of een borstreconstructie. Een volledige borstreconstructie met lipofilling wordt alleen vergoed door de zorgverzekering als het in studieverband wordt gedaan. Buiten studieverband wordt het officieel niet vergoed. Dit heet de BREAST (BRAVA) studie.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!