Tepels bij borstreconstructie

Tepels bij borstreconstructie

Vaak wordt bij een borstamputatie de tepel ook verwijderd. Overleg met je plastisch chirurg of dit bij jou ook nodig is. Als dit het geval is, zijn er verschillende manieren om een tepel na te maken.

Tepeltatoeage

Hierbij worden een tepel en tepelhof getatoeëerd. Dit gebeurt meestal in het ziekenhuis, maar je bent vrij om zelf een tatoeëerder te zoeken die ook medische tatoeages maakt. Informeer bij je zorgverzekering naar de vergoeding.

Tijdelijke tepels

Eenvoudige, tijdelijke mogelijkheden zijn siliconen plaktepels en tepelplaatjes die je op de huid kunt wrijven.

Tepelreconstructie

Er zijn verschillende technieken waarmee de plastisch chirurg operatief een nieuwe tepel maakt. Zo kan er een nieuw tepelknopje worden gemaakt door lokaal huid of een deel van de tepel van de andere borst te verplaatsen. De tepel en tepelhof kunnen hierna worden getatoeëerd. Een tepelreconstructie kan poliklinisch onder plaatselijke verdoving worden gedaan.

Tepelbehoud

Soms kan bij de verwijdering van het borstweefsel de tepel worden gespaard. Bijvoorbeeld bij vrouwen met een erfelijke of familiare belasting die zich preventief laten opereren. Bij borstkanker kan de tepel alleen worden gespaard als de tumor niet te dicht bij de tepel zit, want dan is het niet veilig om de tepel te houden. Als de tepel bij een (borstsparende) operatie gespaard blijft, zal de plastisch chirurg voor de operatie moeten beoordelen of de tepel op de goede plaats terecht komt na de operatie. Bij een wat grotere, hangende borst is het vaak lastig om de tepel op de juiste plek te plaatsen en de kans op (gedeeltelijk) afsterven van de tepel(hof) is groter.

Uit literatuuronderzoek blijkt dat de kans op het ontwikkelen van borstkanker na een tepel- en huidsparende amputatie met reconstructie niet verhoogd is. Als je met je plastisch chirurg overeenkomt om de tepel te bewaren, is dit vooral cosmetisch. Het (erotisch) gevoel in de tepel verdwijnt.

Voordelen van tepelbehoud

  • Je hoeft niet opnieuw naar het ziekenhuis voor een tatoeage of tepelreconstructie.

  • De borst ziet er natuurlijker uit met een voor jou herkenbare tepel.

Nadeel van tepelbehoud

  • Het risico bestaat dat (een deel van de) de tepel afsterft. Hierdoor ontstaat een risico dat de prothese geïnfecteerd raakt en dat deze mogelijk moet worden verwijderd.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!