Hormoontherapie bij uitgezaaide borstkanker

Hormoontherapie bij uitgezaaide borstkanker

Bij uitgezaaide borstkanker kan de behandeling met hormonale therapie levensverlengend werken en klachten verminderen, maar de ziekte niet genezen. De groei van de uitzaaiingen kan afremmen door de medicijnen.

Verschillende factoren zijn van invloed op de soort hormonale therapie die je krijgt voorgeschreven:

  • Ben je al in de overgang (geweest)

  • Heb je eerder hormonale therapie gehad en hoe lang?

  • Hoeveel tijd zit er tussen het stoppen met de hormonale therapie en het ontdekken van de hormoongevoelige uitzaaiingen?

Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar, zoals aromataseremmers, fulvestrant en Tamoxifen.

Kankercellen kunnen resistent worden voor medicijnen, ook voor hormonale therapie. Als er nieuwe uitzaaiingen zijn ontstaan of uitzaaiingen zijn gegroeid, is dat de signaal dat de hormonale therapie die je op dat moment slikt, niet goed meer werkt. Vaak kun je dan overstappen op een andere soort hormoontherapie. Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, je arts bespreekt dit met je.

Combinatie hormoontherapie en doelgerichte therapie

Soms kan de werking van de hormonale therapie worden verbeterd worden met doelgerichte therapie. In dat geval krijg je er medicijnen bij, zoals: een MTOR-remmer (everolimus) of CDK4/6-remmer (palbociclib, ribociclib of abemaciclib).

Ook deze medicijnen geven bijwerkingen. Overleg met je arts welke aanvaardbaar zijn voor jou.

Van hormoontherapie overgaan op chemotherapie

Als er te veel uitzaaiingen zijn of de uitzaaiingen niet meer reageren op de hormoontherapie, kan je arts voorstellen over te stappen op chemotherapie.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!