Voor of na de overgang

Voor of na de overgang

Of je wel of niet in de overgang bent (geweest) heeft invloed op de soort hormonale therapie die je krijgt voorgeschreven.

Voor de overgang

Ben je nog niet in de overgang, dan krijg je meestal voor vijf jaar anti-hormonale therapie (ook wel hormoontherapie genaamd, meestal het middel Tamoxifen) voorgeschreven. Is er sprake van uitzaaiingen in de lymfeklieren, dan kan het zijn dat wordt voorgesteld de behandeling te verlengen tot tien jaar.

Ben je jonger dan 40 jaar en krijg je ook chemotherapie? Dan is het advies van de arts om anti-hormonale therapie te combineren met een behandeling waardoor je geen oestrogeen meer aanmaakt. De anti-hormonale therapie werkt dan beter. Hierbij kun je kiezen uit 2 behandelingen:

  • je eierstokken laten verwijderen
  • medicijnen gebruiken die de werking van je eierstokken stilleggen (deze medicijnen heten LHRH-agonisten)

Bespreek met je arts wat in jouw situatie de beste keuze is.

Voor de operatie

Als jouw behandeling begint met hormonale therapie is het doel om de tumor te laten krimpen. Mocht er sprake zijn van uitzaaiingen in de lymfeklieren, dan kunnen die door de hormoontherapie kleiner worden of zelf helemaal verdwijnen. De borstoperatie kan zo mogelijk minder ingrijpend zijn. En soms is een okselkliertoilet dan niet meer nodig.

Na de overgang

Ben je al wel in de overgang (geweest), dan komen de vrouwelijke hormonen niet meer uit de eierstokken, maar uit het vetweefsel. Een belangrijk eiwit bij de aanmaak hiervan is aromatase. Aromataseremmers zijn anastrozol (meerdere merknamen), letrozol (meerdere merknamen) en exemestaan (Aromasin®) en blokkeren de vorming van vrouwelijke hormonen in het vetweefsel. De behandeling bestaat uit een tablet per dag.

Sommige vrouwen krijgen eerst een paar jaar Tamoxifen en daarna een aromataseremmer, afhankelijk van de persoonlijke situatie. De volgorde van de medicijnen heeft geen invloed op het resultaat van de behandeling.

De duur van hormonale therapie hangt af van het stadium van de ziekte. Meestal wordt vijf tot tien jaar voorgeschreven, ook dit is weer afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!