Stadium van borstkanker

Stadium van borstkanker

Stadium

Het stadium van borstkanker geeft aan hoever de kanker in het lichaam is verspreid. Om een goed behandeladvies te geven, moet de arts weten in welk stadium jouw ziekte is. Daarnaast moet de arts weten uit welke soort cellen de tumor is ontstaan en hoe kwaadaardig de kankercellen zijn.

Om het stadium van borstkanker vast te stellen, onderzoekt de arts:

  • Hoe groot de tumor is

  • Waar de tumor zich bevindt

  • Of en hoever de tumor is uitgegroeid in omliggend weefsel

  • Of er uitzaaiingen zijn buiten de borsten, zoals in de lymfeklieren of andere organen

Bij borstkanker zijn er vier stadia.

Stadium 1

De tumor is kleiner dan 2 centimeter. Er kan sprake zijn van uitzaaiingen naar de lymfeklieren, maar er zijn geen uitzaaiingen naar andere organen.

Stadium 2

De tumor is tussen de 2 en 5 centimeter. Er kan sprake zijn van uitzaaiingen naar de lymfeklieren, maar er zijn geen uitzaaiingen naar andere organen.

Stadium 3

De tumor is groter dan 5 centimeter. Er kan sprake zijn van uitzaaiingen naar de lymfeklieren. Een tumor kleiner dan 5 centimeter die door de huid naar buiten komt of vastzit aan de borstwand valt ook onder dit stadium. In deze gevallen is er een grote kans op uitzaaiingen op andere plekken in het lichaam.

Stadium 4

Een tumor met uitzaaiingen naar andere weefsels of organen in het lichaam.

De borstkanker wordt altijd ingedeeld in een van de vier bovenstaande stadia. Daarnaast is er een nog preciezere stadiumindeling om de vooruitzichten in te schatten en de rest van de behandeling te bepalen. Dit heet TNM-indeling. Deze wordt gemaakt op basis van de grootte van de tumor, het aantal lymfeklieren die zijn aangedaan en of er uitzaaiingen zijn in andere organen.

banner nieuwsbrief
Maandelijkse e-mailupdates

Heeft deze informatie je geholpen?

En wil je op de hoogte blijven van de laatste, actuele informatie? Meld je dan aan voor onze maandelijkse e-mailupdate(s).

* Je kunt je op elk moment weer afmelden

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!