Behandelingen bij ouderen

Behandelingen bij ouderen

De behandeling van borstkankerpatiënten die ouder zijn dan 60 jaar wordt aangepast aan de persoonlijke situatie en zoveel mogelijk in overleg met de patiënt uitgevoerd.

Naarmate je ouder wordt nemen de onderlinge gezondheidsverschillen toe en zijn er ook vaak andere ziektes en aandoeningen die een rol spelen. Sommige tachtigers springen dagelijks op de fiets om boodschappen te doen, andere zijn minder vitaal en kunnen amper een wandeling maken. Onderzoek naar borstkanker bij deze specifieke doelgroep is er nog nauwelijks. Artsen gaan daarom vaak op hun ervaring af. Daarbij is afstemming met de patiënt heel belangrijk.

Welke behandeling past bij jou?

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij ouderen met borstkanker, zoals een operatie, bestraling, hormoontherapie, chemotherapie en doelgerichte therapie. Welke behandeling het beste bij je past, hangt af van jouw situatie. Oriënteer je goed op de mogelijkheden, en bespreek de voor- en nadelen van iedere mogelijke behandeling met je arts. Denk na over jouw wensen, overwegingen en zorgen en sta stil bij wat voor jou belangrijk is, nu en in de toekomst. Dat kan lastig zijn, zeker omdat een behandeling jaren kan duren, je niet weet hoe je erop reageert en hoe je situatie zich ontwikkelt. Samen met de arts kun je dan een zorgvuldige beslissing over de behandeling nemen.

Artsen gebruiken vaak een online hulpmiddel om het nut van een aanvullende behandeling te berekenen. Het nadeel hiervan is dat deze berekening gebaseerd is op gegevens van patiënten jonger dan 65 jaar. Het LUMC is bezig met het ontwikkelen van een goed instrument dat bij ouderen gebruikt kan worden.

Wel of niet opereren

Je kunt ervoor kiezen om je wel of niet te laten opereren. Onder de 70 jaar is dat eigenlijk altijd mogelijk. Boven de 70 jaar wordt er ook gekozen voor niet opereren en bijvoorbeeld alleen hormoontherapie. De kans op terugkeer van borstkanker is groter als je alleen hormoontherapie krijgt. Jouw behandelend arts maakt daarom op basis van de tumoreigenschappen, jouw gezondheid en leeftijd een inschatting van het risico op terugkeer. Bij een hoog risico kun je naast de operatie ook chemotherapie overwegen.

Bestraling

Radiotherapie of bestraling kunnen oudere patiënten over het algemeen goed verdragen. De bijwerkingen kunnen wel lang aanhouden. Het intensieve bestralingsschema, waarbij je drie tot vier weken lang vijfmaal per week naar het ziekenhuis moet komen, maakt de behandeling voor veel ouderen zwaar. Het behandelplan kan vooraf aangepast worden, bijvoorbeeld door minder wekelijkse sessies in te plannen zodat het plan kan worden afgerond.

Hormoontherapie

In verschillende situaties kun je overwegen om hormoontherapie te starten:

  • Om de tumor vóór de operatie kleiner te maken.

  • Omdat je je niet wilt laten opereren.

  • Na de operatie om terugkeer van borstkanker te voorkomen.

Veel ouderen vinden hormoontherapie na de operatie lastig vol te houden door bijwerkingen die opspelen, zoals vermoeidheid, gewrichtsklachten, stijfheid, spijsverteringsklachten en misselijkheid. Ouderen die vóór de operatie of in plaats van een operatie hormoontherapie krijgen, zijn vaak gemotiveerd om door te gaan omdat ze merken dat de tumor kleiner wordt. Het is goed om dit voorafgaand aan je behandeling met je arts te bespreken. Hij of zij zal de voor- en nadelen met je doornemen.

Chemotherapie en doelgerichte therapie

Wanneer je een hoog risico op terugkeer van de borstkanker hebt, kun je chemotherapie of doelgerichte therapie overwegen. Dit kan voor of na de operatie zijn. Er is een aantal chemotherapieschema’s die ook door ouderen goed verdragen worden. Daarvoor is het belangrijk om een goede algemene gezondheid te hebben. Je arts zal nagaan of dat het geval is.

Bijwerkingen

Behandelingen voor borstkanker brengen bijwerkingen met zich mee. Deze bijwerkingen kan iedereen anders ervaren. Geef het aan bij je arts als je ergens last van hebt, ook als je denkt dat het er gewoon bij hoort. Zo kun je samen kijken of er iets aan gedaan kan worden.

Afzien van behandeling

Vraag je je soms af waar je het allemaal voor doet? Heb je twijfels over de zin van de behandelingen? Of heb je erg veel last van de bijwerkingen? Bespreek dit altijd met je arts of huisarts. Iedereen heeft het recht om af te zien van (verdere) behandeling. Maak samen met je arts de juiste afweging die past bij jouw persoonlijke situatie.

Lees meer over de behandelingen bij borstkanker.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!