Hulp, revalidatie en nazorg

Hulp, revalidatie en nazorg

Een borstkankerbehandeling is zwaar, op elke leeftijd en zeker ook als je wat ouder bent. Je kunt dan een beroep doen op hulp en nazorg.

Als je ouder bent, kan het zwaar zijn om een aantal weken naar het ziekenhuis te gaan voor bestraling of chemotherapie. Zeker als je alleen bent en een klein netwerk hebt. Als er iemand is die met je mee kan naar het ziekenhuis of voor je klaar staat tijdens en na de behandelingen, wordt het vaak een stuk draaglijker. Gelukkig kun je ook goede hulp in het ziekenhuis en thuis krijgen.

Aanspreekpunt ziekenhuis

Vaak is een casemanager het vaste aanspreekpunt in het ziekenhuis. Hij of zij zorgt dat er tussen de verschillende specialisten in het ziekenhuis goed overleg is en bespreekt dit met je. Soms is er een regieverpleegkundige met wie je de behandeling en bijwerkingen kunt bespreken. Hij of zij adviseert en verwijst je eventueel naar de behandelend arts of je huisarts. Als je geen casemanager krijgt aangewezen, kun je hiernaar te vragen.

Tip: Fijn, als er iemand is die je naar het ziekenhuis rijdt en weer terug naar huis. Heb je geen vervoer, dan is het mogelijk dat er taxivervoer wordt geregeld. Vraag ernaar voordat de behandeling begint.

Thuiszorg

Er zijn mogelijkheden zoals thuiszorg of een herstellingsoord/zorghotel waar je terecht kunt na een operatie of ziekte. Je vaste aanspreekpunt in het ziekenhuis kan helpen bij het regelen hiervan.

Revalidatie

Wanneer je ouder bent, kan het herstellen na een kankerbehandeling meer moeite kosten dan bij jongere patiƫnten. Ook kan het meer tijd kosten. Door onder begeleiding te revalideren, kun je sneller weer je oude gezondheid oppakken. Je kunt bijvoorbeeld een geriatrisch revalidatieprogramma in een verpleeghuis volgen. Een andere mogelijkheid is om onder begeleiding te werken aan lichamelijk herstel tussen bijvoorbeeld twee medische behandelingen door.

Stichting Gerionne

Gerionne staat voor Geriatrische Oncologie Nederland. Een landelijke stichting, die aandacht vraagt voor de specifieke problematiek van oudere kankerpatiƫnten en die zich inzet om de zorg voor deze groep te verbeteren. Lees meer op de website van Gerionne.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!