Risicofactoren voor borstkanker bij mannen

Risicofactoren voor borstkanker bij mannen

De precieze oorzaak van het ontstaan van borstkanker bij mannen is niet bekend. Wel zijn er een aantal factoren die het risico op deze ziekte verhogen.

Ouderdom

Leeftijd is de belangrijkste risicofactor voor borstkanker, net als bij vrouwen. Borstkanker komt bij mannen het meeste voor tussen de 60 en 80 jaar.

Erfelijke aanleg

Het risico op borstkanker is ook hoger bij een erfelijke aanleg voor borstkanker, vooral bij afwijkingen in het BRCA1- of BRCA2-gen. Bij mannen met borstkanker is de kans op een afwijking in 1 van deze BRCA-genen 10%. Daarom wordt hen altijd geadviseerd om genetisch onderzoek naar erfelijke aanleg te laten uitvoeren.

Lees meer over erfelijkheid en borstkanker bij mannen.

Familiaire borstkanker

De kans op het ontwikkelen van borstkanker bij mannen is hoger als er in de familie mannen zijn die borstkanker hebben (gehad). Of als binnen de familie relatief veel vrouwen borstkanker hebben (gehad). Er is dan geen afwijking in een specifiek gen te vinden, maar er is wel een verhoogd risico op kanker binnen de familie. Dit heet familiaire borstkanker.

Andere factoren die het risico op borstkanker bij mannen verhogen:

  • Leefstijlfactoren, zoals overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging en overmatig gebruik van alcohol.

  • Mannen die voor hun 30e zijn blootgesteld aan röntgenstraling in het borstgebied.

  • Mannen die eerder borstkanker hebben gehad, of een voorstadium ervan (ductaal carcinoma in situ).

  • Hoge oestrogeenwaarden in het bloed. Oestrogeen is een hormoon dat bij vrouwen onder andere de borstontwikkeling stimuleert. Mannen maken over het algemeen maar heel weinig oestrogeen aan. Oorzaken voor hoge oestrogeenwaarden zijn overgewicht, bepaalde leverziekten en gebruik van sommige medicijnen.

  • Syndroom van Klinefelter. Dit syndroom komt bij ongeveer 1 op 1.000 mannen voor. Mannen met het syndroom van Klinefelter hebben hogere oestrogeenwaarden en lagere testosteronwaarden. Dit veroorzaakt diverse vrouwelijke kenmerken.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!