Soorten borstkanker bij mannen

Soorten borstkanker bij mannen

Er zijn verschillende soorten borstkanker bij mannen. De meest voorkomende zijn invasief carcinoom NST en hormoongevoelige borstkanker. Ook uitgezaaide borstkanker komt bij mannen voor.

Ductale of lobulaire borstkanker

Mannen hebben weinig klierweefsel in de borst. Daarom ontstaat borstkanker bij mannen bijna altijd in de melkgangen, in de buurt van de tepel. Borstkanker die in de melkgangen ontstaat, noemen we ductaal. Er zijn twee soorten ductale borstkanker, namelijk invasief carcinoom NST en ductaal carcinoom in situ (DCIS). De laatste is eigenlijk geen borstkanker, maar een voorstadium. Bij 1 tot 2% van de mannen ontstaat de tumor niet in de melkgangen, maar in het klierweefsel. Er is dan sprake van een invasief lobulair carcinoom.

Hormoongevoelige borstkanker

Bij ongeveer 90% van de mannen is de borstkanker hormoongevoelig. Dit betekent dat de tumor groeit onder invloed van hormonen (oestrogeen en/of progesteron) en dus behandeld kan worden met hormoontherapie.

HER2-positieve borstkanker

Bij ongeveer 10% van de mannen is de borstkanker HER2-positief. Alleen HER2-positieve tumoren kunnen behandeld worden met doelgerichte therapie.

Triple negatieve borstkanker

Bij triple negatieve borstkanker groeit de tumor niet onder invloed van oestrogeen, progesteron en HER2. Triple negatieve borstkanker kan daarom niet behandeld worden met hormoontherapie of doelgerichte therapie. De standaardbehandeling voor triple negatieve borstkanker is vaak een operatie, chemotherapie en bestraling. Bij mannen komt deze vorm van borstkanker heel weinig voor.

Lees meer over de verschillende soorten borstkanker.

Uitgezaaide borstkanker

Borstkanker kan zich via vaten verspreiden door het lichaam. Dit noemen we uitzaaiingen. Ook bij mannen kan borstkanker uitzaaien.

Lees hier meer over uitgezaaide borstkanker.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!