Soorten borstkanker

Soorten borstkanker

Soorten

Er zijn verschillende soorten borstkanker. Ook zijn er afwijkingen die nog geen borstkanker zijn, maar dat wel kunnen worden. De verschillende typen worden vaak op andere manieren behandeld. Het is daarom voor de behandelend arts van belang te weten welke soort(en) borstkanker je hebt.

De verschillende soorten borstkanker zijn:

  • Ductaal carcinoma in situ (DCIS)
  • Lobulair carcinoma in situ (LCIS)
  • Invasief carcinoom NST
  • Invasief lobulair carcinoom
  • Hormoongevoelige borstkanker
  • HER2-positieve borstkanker
  • Triple negatieve borstkanker
  • Inflammatoire borstkanker
  • Zeldzame vormen

Ductaal carcinoma in situ (DCIS)

DCIS vormt zich in de melkgangen van de borst. DCIS is ‘in situ’, wat betekent dat het niet is uitgegroeid naar omliggend weefsel. Er komen geen uitzaaiingen voor. Uit DCIS kan wel een invasieve tumor ontstaan, die omliggende weefsels kan binnendringen. Deze vorm kan daarom een voorloper van borstkanker zijn.

Lees meer over DCIS.

Lobulair carcinoma in situ (LCIS)

Net als DCIS is LCIS een voorstadium van borstkanker. De kankercellen zijn niet doorgedrongen in omliggend weefsel. Deze vorm kan wel uitgroeien tot invasief borstkanker. Het is niet duidelijk hoe vaak dit gebeurt. LCIS geeft meestal geen klachten en vormt bijna nooit kleine verkalkingen. Afwijkingen worden daarom bijna nooit gevonden bij een mammografie.

Invasief carcinoom NST

Deze vorm van borstkanker komt het vaakst voor. NST staat voor: van het Niet-Speciale Type. Deze vorm van borstkanker dringt het omliggende weefsel binnen. De tumor kan uitzaaien naar andere organen.

Invasief lobulair carcinoom

Ongeveer 15% van alle soorten borstkanker is een invasief lobulair carcinoom (ILC). De kankercellen dringen net als bij invasief (ductaal) carcinoom NST het omliggende weefsel binnen. Ook kunnen er uitzaaiingen voorkomen. ILC cellen liggen meer los van elkaar dan bij een invasief carcinoom NST, waardoor de tumor vaak alleen als zwelling van de borst te voelen is. Op een mammografie of echografie is de tumor niet altijd goed te zien. Een MRI-scan kan dan uitkomst bieden. Meer informatie vind je in deze brochure.

Lees meer over LCIS, invasief carcinoom NST en invasief lobulair carcinoom.

Hormoongevoelige borstkanker

De vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron kunnen invloed hebben op de groei en deling van een tumor. Deze vorm wordt hormoongevoelige borstkanker genoemd. Het is voor de behandeling van belang om te weten of de tumor hormoongevoelig is. Lees verder over hormoongevoelige borstkanker.

HER2-positieve borstkanker

Bij 10% van de borstkankers is veel HER2 aanwezig. HER2 is een eiwit dat de groei en deling van normale borstcellen regelt. Bij deze HER2-positieve borstkanker kan doelgerichte therapie worden toegepast. Meer informatie over HER2-positieve borstkanker.

Lees verder onder de banner. 

banner nieuwsbrief
Ontvang B-mail met actuele informatie

Heb je iets aan deze informatie?

Wil je meer relevante informatie over o.a. behandelingen, onderzoeken, medicatie, ervaringsverhalen of belangenbehartiging? Geef je voorkeuren op en meld je aan.

* Je kunt je op elk moment weer afmelden

Triple negatieve borstkanker

Deze vorm van borstkanker is niet-hormoongevoelig en HER2-negatief. Triple negatieve borstkanker komt vaker voor bij jonge mensen en mensen met erfelijke aanleg voor borstkanker. Lees hier meer over triple negatieve borstkanker.

Inflammatoire borstkanker

Inflammatoire borstkanker is een agressieve vorm van borstkanker die zich snel door de borst verspreidt. Inflammatoir betekent ontstoken. De borst ziet er rood en gezwollen uit en voelt warm aan. Deze vorm van borstkanker komt gemiddeld bij wat jongere vrouwen voor en wordt ook wel ontstekingsborstkanker of mastitis carcinomatosa genoemd. Lees verder over inflammatoire borstkanker.

Zeldzame vormen

Er bestaat ook een aantal zeldzame vormen van borstkanker, namelijk borstkanker bij mannen, de ziekte van Paget, phyllodestumor, medullair carcinoom, tubulair carcinoom en mucineus carcinoom of colloïd carcinoom. Lees hier meer over op Kanker.nl.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!