Ontmoetingsdag Borstkankervereniging Nederland 25 mei 2024

Het was een bijzondere ervaring. Na vijf jaar vierden we bij BVN weer onze eigen ontmoetingsdag. Ruim 90 leden en meer dan 20 sprekers kwamen bij elkaar. Wat een prachtige dag beleefden we samen! 

collage ontmoetingsdag

Het doel van de dag was: samen zijn en ontmoeten. “Wij zijn er” is niet voor niets onze slogan. En we wáren er ook, helemaal! Benieuwd naar wat we gedaan hebben? We geven hieronder een korte impressie.

De dag begon met dagvoorzitter Inge Diepman, die alle aanwezigen een warm welkom gaf. Daarna volgden twee inhoudelijke bijdragen. Ester Siemerink, internist-oncoloog in de Borstkliniek Oost-Nederland, vertelde over nieuwe ontwikkelingen in de borstkankerzorg en het belang om de tijd te nemen bij het maken van de keuze voor je behandeling en hier – als het nodig is verschillende keren – met je zorgverlener over te praten. Vervolgens kwam Sabine Siesling aan het woord. Zij is als hoofdonderzoeker borstkanker verbonden aan het IKNL en professor aan de Universiteit Twente. In haar presentatie ging zij in op nacontrole en nazorg. 

Sabine Siesling, Ester Siemerink, Inge Diepman

Ruime keuze voor de deelnemers

In de ochtend en de middag waren er verschillende parallelsessies, waaruit de deelnemers konden kiezen. Er was een ruime keuze, zodat iedereen iets kon vinden dat hem of haar aansprak, van inhoudelijke informatie tot meer ontspannende activiteiten. Zo liet Corinne Schot deelnemers tot rust komen bij een yoga-sessie, gaf Bram Kuiper informatie over hoe om te gaan met vermoeidheid bij kanker en wat de Untire-app daarin kan betekenen en konden mensen zich laten informeren over wat kleding voor je kan doen, onder leiding van styliste Liselotte Admiraal. Anna May vertelde over het effect en het belang van beweging, Vivianne Tjan Heijnen sprak over uitgezaaide borstkanker en Astrid van Waart leidde een sessie over Kanker en werk.

"Ik wil jullie allemaal ontzettend bedanken voor de gezellige, informatieve, goed georganiseerde Ontmoetingsdag! Het was heel waardevol voor mij. Ik was ook ontzettend blij, dat de prijs naar Noor ging voor het SONIA-onderzoek. Ik ben 1 van de 1050 deelnemers, die mee mocht doen aan dit onderzoek en na 4 ½ jaar leef ik nog steeds. Bedankt en succes met al het werk, dat jullie voor ons als borstkankerpatiënten verrichten!" (Quote van een deelnemer)

Jonge onderzoekers Stimuleringsprijs

Een bijzonder onderdeel in het programma was de uitreiking van de BVN Jonge Onderzoeker Stimuleringsprijs. Het is voor het eerst dat BVN deze prijs uitreikt. En wat ons betreft gaan we ons best doen om deze vaker te kunnen uit reiken. 

Gabe Sonke, internist-oncoloog, bijzonder hoogleraar en hoofd van de afdeling interne geneeskunde in het AVL, vertelde over het belang van wetenschappelijk onderzoek en ook dat jonge wetenschappers hierin een actieve rol spelen. BVN vroeg jonge onderzoekers om een onderzoeksvoorstel in te dienen op het gebied van borstkanker. Uit de tien inzendingen werden drie onderzoeksvoorstellen genomineerd. De drie genomineerden, Carmen van Dooijeweert, Petros Kalendralis en Noor Wortelboer, presenteerden hun onderzoeksvoorstellen in een korte pitch. “Hier staan eigenlijk drie winnaars”, vond Lucy Loman, die als vrijwilliger én ervaringsdeskundige in de expertgroep wetenschappelijk onderzoek van BVN actief is. Aan haar was de eer om de winnaar bekend te maken. De keuze was heel lastig geweest, vertelde ze, maar het onderzoeksgeld gaat naar het voorstel van Noor Wortelboer. Haar onderzoek gaat over het wel of niet gelijktijdig toepassen van CDK-4-remmers en radiotherapie. 

Een samenvatting in 60 coupletten

De dag werd ludiek afgesloten door Dominique Engers, sneldichteres, op gitaar begeleid door Ralf Grevelink. Dominique had de hele dag bij alle sessies informatie verzameld en al haar bevindingen verwerkt in een prachtig gedicht van 60 coupletten, waar een lach en een traan hun weg in vonden.  

plenaire zaal

“We doen het voor alle borstkankerpatiënten én hun naasten”

Cristina Guerrero Paez, directeur van Borstkankervereniging Nederland, was ontroerd aan het eind van de dag. “Het is geweldig dat we – na vijf jaar wachten – zo weer samen konden komen. Want wij zijn er voor al die mensen die te maken krijgen met borstkanker. Voor hen doen wij ons werk, geven we informatie, brengen we contact tot stand tussen lotgenoten en komen we op voor hun belangen”, zei ze in haar slotwoord.

Kortom: het was een prachtige dag! BVN is de sprekers zeer erkentelijk voor hun vrijwillige bijdrage op hun vrije zaterdag! 

Wat denk je: sluit jij de volgende Ontmoetingsdag ook (weer) aan? We hopen van wel. Schrijf je in voor onze actuele nieuwsberichten zodat je je als eerste kunt aanmelden; B-lijf op de hoogte | Borstkankervereniging Nederland

Gepubliceerd op 29 mei 2024

 

 

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!