Jubileumcongres
Jubileumcongres
Borstkankervereniging Nederland bestaat dit jaar 40 jaar! Daar wilden we op 21 maart bij stilstaan met een Jubileumcongres in het UMC Utrecht. Onze teleurstelling was groot toen dit door COVID-19 niet kon doorgaan, maar veiligheid stond voorop. Daarom hebben we iets anders bedacht: een online kennisfestival! Alle experts die op 21 maart zouden spreken, deden dit in de Borstkankermaand oktober op een andere manier: via een BVN Talk, een interview of Facebook Live die via onze website en Facebookpagina werd uitgezonden. Helemaal coronaproof en voor iedereen toegankelijk!
Het thema van de Borstkankermaand 2020 was ‘Borstkanker heb je niet alleen’. Tijdens deze maand werd aandacht gevraagd voor de situatie van naasten. Dit gebeurde onder meer door publicatie van de uitkomsten van de B-force uitvraag naar de ervaringen van naasten van mensen met borstkanker en erfelijke aanleg. Daarnaast was er tijdens de BVN Talks, interviews en Facebook Lives aandacht voor de situatie van naasten.
Programma online kennisfestival
28 september 19.30 uur Wil ik het weten? Kijk hier de uitzending terug
Interview met Sanne Stehouwer, gespecialiseerd maatschappelijk werker (UMC Utrecht)
Over de gevolgen van DNA-onderzoek. Wat betekent het hebben van een mutatie, voor welke keuzes kom je te staan en wat is de impact daarvan?
1 oktober 19.30 uur Screening versus preventieve borstoperatie. Kijk hier de uitzending terug
BVN Talk door dr. Linetta Koppert, oncologisch chirurg en dr. Sophie Vermaas, radioloog (Erasmus MC)
Als je weet dat je erfelijke aanleg hebt voor borstkanker, kies je dan voor screening van de borsten of een preventieve borstoperatie? De nieuwste wetenschappelijke inzichten in screening en preventieve interventies.
4 oktober 19.30 uur Het zit in de familie. Kijk hier de uitzending terug
BVN Talk door dr. Margreet Ausems, klinisch geneticus (UMC Utrecht)
In Nederland heeft naar schatting 1 op de 200 mensen een BRCA-mutatie. Welke mutaties zijn er nog meer, wat zijn de risico’s en welke nieuwe ontwikkelingen zijn er?
6 oktober 19.30 uur Late gevolgen. Kijk hier de uitzending terug
Facebook Live met Jannet Wiegersma, verpleegkundig specialist (Flevoziekenhuis)
Veel mensen hebben tijdens en na borstkanker last van klachten als vermoeidheid en pijn. Wat is hier tegen te doen?
7 oktober 19.30 uur Mannen met borstkanker. Kijk hier de uitzending terug
BVN talk door drs. Tom Bootsma, doet onderzoek naar mannen met borstkanker bij het Helen Dowling Instituut
Ook mannen kunnen borstkanker krijgen. Wat maakt het voor hen anders dan bij vrouwen?
9 oktober 19.30 uur Jongeren en borstkanker. Kijk hier de uitzending terug
BVN Talk van dr. Eveliene Manten-Horst, directeur bij Nationaal AYA 'Jong & Kanker' Zorgnetwerk
Voor jongvolwassenen (AYA’s) is borstkanker anders dan voor oudere mensen. AYA’s hebben unieke medische en psychosociale zorgbehoeften die passen bij hún leeftijd en levensfase. De leeftijdsspecifieke AYA-zorg die aansluit op de alle zorgbehoeften van de AYA (en de naaste) is sinds 2016 in AYA Zorgnetwerk verband georganiseerd en wordt centraal gecoördineerd.
11 oktober 19.30 uur Diagnose borstkanker. Kijk hier de uitzending terug
Interview met prof. dr. Jelle Wesseling, bijzonder hoogleraar Pathologie (NKI)
In 2001 was het hele DNA in kaart gebracht. Daardoor werd het mogelijk om zeer nauwkeurig in kaart te brengen welke veranderingen in het DNA bepalend zijn voor het ontstaan van kanker en hoe behandeling daarop kan worden afgestemd. Op basis van de activiteit van een groot aantal tumorgenen kan worden bepaald hoe agressief de kanker is, evenals de kans op uitzaaiingen en de terugkeer van de kanker.
13 oktober 20.00 uur Webinar: Optimaal leven als je niet meer beter wordt. Kijk hier de uitzending terug
Wat zijn de behandelopties bij uitgezaaide borstkanker? Hoe laat je je goed informeren, zodat je de juiste keuze kunt maken? Waar kun je terecht voor hulp? En hoe leef je eigenlijk met uitgezaaide borstkanker? Deze en andere vragen beantwoorden zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen tijdens ons webinar voor mensen met uitgezaaide borstkanker, naasten en andere geïnteresseerden.
15 oktober 19.30 uur Chirurgie bij borstkanker. Kijk hier de uitzending terug
Interview met drs. Marian Menke, oncologisch chirurg (Albert Schweitzer ziekenhuis Dordrecht)
Bij wie 40 jaar geleden borstkanker kreeg, werd al het borstweefsel en okselklieren weggehaald. Tegenwoordig gaat dat heel anders. En in de toekomst is opereren misschien wel helemaal niet meer nodig.
17 oktober 19.30 uur Radiotherapie bij borstkanker. Kijk hier de uitzending terug
Interview met dr. John Maduro, radiotherapeut-oncoloog (UMCG)
Radiotherapie leidde in het verleden tot ernstige bijwerkingen, zoals bestralingswonden, verlittekening, hartproblemen en secundaire tumoren. Tegenwoordig heeft het veel minder bijwerkingen. Dankzij moderne CT-scans is precies te bepalen hoe de stralenbundel(s) gericht moeten worden. Bij bepaalde typen tumoren met een laag risico is gedeeltelijke borstbestraling mogelijk. Bovendien zijn de gebruikte doses en het aantal bestralingen sterk afgenomen.
21 oktober 19.30 uur Borstreconstructie. Kijk hier de uitzending terug
Facebook Live met prof. dr. René van der Hulst (Maastricht UMC+)
Op ons congres zou een Show & Tell worden gehouden, waarbij vrouwen over hun borstreconstructie in gesprek zouden gaan met lotgenoten en hun eigen reconstructie wilden laten zien. Omdat deze niet kan doorgaan, is er een Facebook Live over dit onderwerp, waarin verschillende mogelijkheden aan bod komen. Ook is er aandacht voor de vraag: Wil ik eigenlijk wel een borstreconstructie, of blijf ik liever plat?
23 oktober 19.30 uur De rol van de huisarts bij borstkanker. Kijk hier de uitzending terug
Interview met prof. dr. Niek de Wit, hoogleraar huisartsgeneeskunde (UMC Utrecht)
Huisartsen hebben niet alleen een belangrijke taak bij het tijdig signaleren en verwijzen van vrouwen met borstkanker, ze kunnen zeker ook een rol spelen bij het leven met en na borstkanker. Bijvoorbeeld bij het omgaan met de bijwerkingen van behandelingen, pijn, vermoeidheid en werkhervatting.
26 oktober 19.30 uur Naasten. Kijk hier de uitzending terug
Interview met systeemtherapeut en seksuoloog Mahmoed Chamany Zadeh (Helen Dowling Instituut)
Borstkanker heb je niet alleen. Ook partners, kinderen, familie en vrienden van iemand met borstkanker worden ermee geconfronteerd. Hoe zorg je voor de ander en ook voor jezelf? Dat is best een uitdaging.
29 oktober 19.30 uur Preventieve eierstokverwijdering en seksualiteit. Kijk hier de uitzending terug
Facebook Live met dr. Cor de Kroon, oncologisch gynaecoloog (LUMC), en arts-seksuoloog Hanneke Bolt (Erasmus MC)
Over de zin en onzin van preventieve eierstokverwijdering bij een BRCA-mutatie en hormoonvervangers. En wat is de invloed van het weghalen van de eierstokken of de behandeling van borstkanker op de seksualiteit?
31 oktober 19.30 uur Werken tijdens en na kanker. Kijk hier de uitzending terug
Interview met drs. Ragna van Hummel, oprichter en directeur van Re-turn. Haar organisatie adviseert en begeleidt bij kanker op de werkvloer.
Als je de diagnose kanker krijgt, heb je veel aan je hoofd. Ook op werkgebied kan er van alles spelen. Kun je gewoon doorwerken en wat zijn je rechten?