Kirsten
Elke dag zetten onze vrijwilligers zich in voor mensen die met borstkanker te maken hebben. Zo’n 250 vrouwen en mannen helpen bij het maken van goede informatie, beantwoorden vragen, steunen lotgenoten, beoordelen onderzoek, doen belangenbehartiging, noem maar op! Zij zijn er. En zonder hen zijn wij nergens.
Deze keer stellen we graag aan je voor: Kirsten Fillekes.
Waarom zet jij je in voor mensen die met borstkanker te maken hebben?
“Vanuit mijn werk op de radiologieafdeling heb ik veel te maken met borstkankerpatiënten. Dit onderdeel van mijn vak heeft mij altijd erg aangesproken door het nauwe contact dat je met de mensen hebt. De mensen zijn kwetsbaar en afhankelijk van de zorg die gegeven wordt. Toen ik zelf borstkankerpatiënt werd, werd ik ineens ook zelf patiënt. Borstkanker raakt velen en door mijn eigen ervaring als zorgverlener en patiënt voelde ik dat ik meer wilde doen voor deze groep.”
Waarom bij Borstkankervereniging Nederland?
“In eerste instantie wilde ik tijdens mijn eigen ziekteproces alles zelf doen. Ik zag het traject dat ik inging gek genoeg als een ervaring die ik mee kon nemen voor de mensen die ik zou zien op de afdeling. Naarmate mijn eigen proces vorderde moest ik op een bepaald punt toch de omslag maken naar patiënt, omdat ik echt ziek werd. Hieruit groeide het gevoel dat ik op zoek wilde naar herkenning en dus naar lotgenoten. Van daaruit mensen weer kunnen helpen met zowel mijn werkervaring als persoonlijke ervaring voelde echt als iets moois wat ik uit mijn proces kon halen. De Borstkankervereniging zet zich in voor belangen van borstkankerpatiënten en hun naasten. Ik vind het fijn dat ik hier onderdeel van mag zijn en op de hoogte ben van wat er speelt binnen de vereniging.”
"Wees lief voor jezelf door je grenzen aan te geven en je vragen te stellen. Je mag altijd je keuzes weer bijstellen en geen enkele vraag is gek"
Wat wil je als vrijwilliger bereiken?
“Ik ben werkzaam bij het digiteam en beantwoord vragen die op de site worden gesteld. Ik hoop dat ik met mijn antwoord iemand steun kan geven en hulp kan bieden. Ik vind het belangrijk om de tijd te nemen voor iemand, een luisterend oor te kunnen zijn en iemand weer op weg te helpen bij het vinden van de juiste eigen richting.
Ook praat ik met mijn collega's over actuele onderwerpen binnen de Borstkankervereniging en probeer ik dat binnen het ziekenhuis bij de patiënten aandacht te geven. Denk bijvoorbeeld aan het samen beslissen. Het geeft mij veel voldoening als je voor iemand net dat beetje verschil hebt kunnen maken.
Ik geef ook nog wel eens lezingen aan studenten. Hier doe ik mijn unieke verhaal (zoals in mijn ogen ieder zijn verhaal uniek is). Hiermee hoop ik de studenten te laten zien dat er zoveel meer komt kijken bij kanker en de behandeling. Bijvoorbeeld hoe ik de kinderen heb betrokken in mijn proces, hoe ben ik om gegaan met de plotselinge overgang waar je chemisch in wordt gezet. En vooral... ik heb kanker, maar ik ben geen kanker.”
Wat is jouw advies aan (ex-)borstkankerpatienten?
“Laat je goed informeren en bewandel je eigen pad, stap voor stap. Wees lief voor jezelf door je grenzen aan te geven en je vragen te stellen. Je mag altijd je keuzes weer bijstellen en geen enkele vraag is gek. De koers die je vaart is jouw koers. Door wat vaker nee te zeggen geef je vervolgens een echte ja! En probeer te bewegen, daar heb ik echt heel veel aan gehad. Bewegen heeft niet alleen fysiek een goede invloed, maar ook mentaal. Natuurlijk is het zo dat wat voor de een goed werkt, voor de ander juist helemaal niet werkt en dat is oké. Iedereen is uniek en schrijft zijn eigen verhaal.”
Meer informatie
Heb jij zin om de handen uit de mouwen te steken voor mensen die met borstkanker te maken hebben? Laat het ons weten! Neem contact op met vrijwilligerscoördinator Marieke Breunesse.