Joyce Boezemverhaal

"Voor anderen is het misschien bijzonder dat ik één borst heb, voor mij is het vanzelfsprekend"

Boezemverhaal: Joyce

De Week van de Boezem: een week waarin verschillende mensen met verschillende soorten borsten hun verhaal vertellen. Vandaag het boezemverhaal van Joyce (39 jaar). Bij Joyce werd haar borst verwijderd en zij koos er voor om geen reconstructie te doen. Vier jaar geleden interviewden we Joyce voor onze rubriek ‘De naakte waarheid’ in Blad B. Zij was toen zwanger van haar dochter.

Dochter

‘Eigenlijk zit ik nu in een nieuwe periode. Mijn dochter gaat net naar de basisschool. En dat brengt een nieuwe fase in ons leven. Verder gaat het ook goed met mij. Ik voel mij goed en we genieten van elkaar en deze fase. Met zijn drieën genieten van de leuke dingen in het leven. Als ik terugkijk naar de afgelopen jaren sta ik nog steeds achter de keuze die ik destijds heb gemaakt. Voor anderen is het misschien bijzonder dat ik één borst heb, voor mij is het vanzelfsprekend. Het was en is mijn eigen keuze geweest.  Ik merk dat het voor mijn dochtertje (maar ook bij mijn nichtjes) de gewoonste zaak van de wereld is. Zij zien mij zo en voor hun is dat wie ik ben. Soms zegt mijn nichtje wel eens: Oh ja, jouw borstje was ziek en daarom moest hij eraf. Ik denk dat het scheelt dat ik er open over ben en dat het voor mij zo vanzelfsprekend is. Dat geef ik ze hopelijk ook mee. Ook voor later wanneer ze zelf uitgroeien tot jonge vrouwen’.

"Voor mij was er één keuze die ik voor ogen had: borst eraf en ouder worden!"

Toekomst

Destijds in mijn interview gaf ik ook al aan dat voor mij het belangrijkste was dit ik gezond zou zijn en mij daardoor weer kon richten op de toekomst. Liever één borst dan continu de onzekerheid. Een reconstructie was voor mij ook geen optie. Eigenlijk was en ben ik daar nog steeds erg uitgesproken over. Voor mij was er één keuze die ik voor ogen had: borst eraf en ouder worden! Dat bepaalt ook naar hoe ik naar mijzelf kijk. Door de hormoontherapie ben ik behoorlijk wat kilo’s zwaarder geworden. Dan kan ik mij daar heel druk over maken of hier ook weer denken:  Zolang ik er nog ben, zijn die extra kilo’s minder relevant. Ik denk dat het helpt dat ik het altijd van de positieve kant heb bekeken. Misschien zit dat ook in mij en is dat mijn kracht maar dat is ook wat ik graag wil uitstralen’.

Keuze

‘Dat is ook wat ik mee wil geven aan anderen wanneer je de diagnose borstkanker krijgt: Vraag wat je keuzes zijn en maak daarin zelf je afweging. Wat is voor jou belangrijk en wat past bij jou? Ik was nog maar 26 jaar toen ik de diagnose kreeg en de keuzes voor mijn operatie moest maken. Ik ben blij dat ik zoveel jaren later nog steeds achter die keuze sta. Dat is ook wat ik toen zei maar zo voel ik het ook nog steeds. En besef ook dat de keuze om een borst te verwijderen ook een keuze is. En dat als een reconstructie voor jou niet goed voelt je dit niet hoeft te doen. Soms wordt de aandacht al snel verlegd naar welke reconstructies mogelijk zijn. Maar het laten zoals het is, is ook een keuze, jouw keuze!

Lees hier Joyce's verhaal in de 'Naakte waarheid'.

Miriam
Verhaal

Geen borstreconstructies, wel tatoeages: "Dit hoort bij mij en wie ik ben"

Boezemverhaal: Miriam
Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!