Zelfstandig ondernemer

Zelfstandig ondernemer

Zelfstandig ondernemer

Als zelfstandig ondernemer loop je tegen andere problemen aan dan wanneer je in loondienst bent. Hier lees je er meer over.

Naast het ziekzijn word je als zelfstandig ondernemer ook geconfronteerd met de vraag hoe het verder moet met je onderneming. Veel zelfstandigen hebben geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afgesloten. Als je dan niet kunt werken, heb je geen inkomen. Je kunt ook opdrachtgevers kwijtraken. Dat levert vaak veel zorgen op.

De meeste zelfstandig ondernemers werken tijdens de behandelingen door, voor zover het kan. Toch betekent dat niet dat dat voor jou altijd de juiste oplossing is. Vraag jezelf af of je kunt blijven werken of dat je toch (tijdelijk) moet stoppen. Wees in ieder geval open tegen je opdrachtgevers. Geef bijvoorbeeld aan dat je voorlopig niet of minder werkt. Of dat je meer tijd nodig hebt om een opdracht uit te voeren. Opdrachtgevers denken meestal graag met je mee. Op die manier kun je samen naar een oplossing zoeken.

Als jouw financiƫle situatie het toelaat, kun je ervoor kiezen om (tijdelijk) te stoppen met werken.

Heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Meld je dan ziek bij je arbeidsongeschiktheidsverzekeraar. Een arbeidsdeskundige of verzekeringsarts bepaalt voor hoeveel procent je arbeidsongeschikt bent. Dit is belangrijk voor de hoogte van je uitkering. De meeste verzekeraars helpen je ook om uiteindelijk weer aan het werk te gaan. Als je deelneemt aan een broodfonds, meld je je ook ziek bij het bestuur van dit fonds.

Heb je als zelfstandige geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten? Dan kan het zijn dat je financiƫle problemen ondervindt bij het (tijdelijk) stoppen met werken. Informeer in dat geval of je een uitkering van de gemeente kunt krijgen. Er zijn drie verschillende uitkeringen:

Bijstand voor zelfstandigen (Bbz-regeling)

Als je al langere tijd een eigen bedrijf hebt en tijdelijk niet in je levensonderhoud kunt voorzien, kun bijstand voor zelfstandigen aanvragen bij je gemeente. Lees hier meer over de Bbz-regeling.

IOAZ-uitkering

Als je wilt stoppen met je onderneming, kun je bij je gemeente vragen of je recht hebt op een uitkering op grond van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ). Lees hier meer over de IOAZ.

Algemene bijstand

Heb je niet genoeg inkomen of vermogen om in je levensonderhoud te voorzien? En kom je niet voor een andere voorziening of uitkering in aanmerking? Dan kun je mogelijk een bijstandsuitkering krijgen. Lees hier meer over bijstand.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!