Soorten hulpmiddelen
Soorten hulpmiddelen
Hoe maak je de beste keuze voor een hulpmiddel dat bij jou past? Borstkankervereniging Nederland helpt je daarbij.
Als je borstkanker hebt of hebt gehad, zijn er verschillende medische hulpmiddelen die je kunt gebruiken. Zoals uitwendige protheses voor na een borstamputatie, pruiken en mutsjes om haarverlies te camoufleren en armkousen bij lymfeoedeem. Soms heb je een hulpmiddel maar tijdelijk nodig, maar ook dan is het belangrijk dat het helemaal wordt afgestemd op jouw wensen en behoeftes. Er is veel aanbod en de prijzen nogal uiteen. Wij helpen je bij het maken van keuzes.
1. Protheses
Na de diagnose borstkanker volgt meestal een operatie. Soms is dit een amputatie, soms een borstsparende operatie. Na (of gelijktijdig met) deze operatie kun je kiezen voor een borstreconstructie. Je kunt er ook voor kiezen om een uitwendige prothese te gaan dragen of zonder prothese door het leven te gaan.
Soorten uitwendige protheses
Een uitwendige prothese kan een kleine deelprothese zijn, een schaalprothese of een volledige borstprothese.
Lees hier meer over uitwendige protheses.
Aanschaf borstprothese
Wij vinden dat iedereen recht heeft op een goed passende prothese (medisch hulpmiddel) en dat iedereen een goede keuze moet kunnen maken over de aanschaf van een medisch hulpmiddel. Bekijk onze video voor meer informatie over de aanschaf van een borstprothese.
Prothesevoorlichting
BVN organiseert in heel Nederland prothesevoorlichting. Ervaringsdeskundige prothesevoorlichters vertellen je over het dragen van een prothese en over de mogelijkheden en verschillen tussen protheses. Bekijk de locaties waar BVN vrijwilligers voorlichting geven.
2. Lingerie
Tijdens en na de behandeling van borstkanker kan het lastig zijn om een geschikte beha te vinden. Het is goed mogelijk dat je niet meer dezelfde beha’s kan dragen die je voor de behandeling droeg. Veel chirurgen raden aan om na een borstoperatie voorlopig een beha zonder beugel te dragen. Deze beha’s zijn ze vaak wat hoger gesloten, waardoor ze voldoende steun geven. Als je een litteken hebt op je borst, kun je voor hoge cups kiezen. Deze zorgen er ook voor dat een eventuele prothese goed blijft zitten. Er zijn ook speciale beha’s met een ingenaaid hoesje voor de prothese, zodat deze niet kan verschuiven.
"Ik had zúlke mooie beha’s, maar na mijn borstamputatie en reconstructie zaten ze niet lekker meer. Daar was ik best verdrietig over. Inmiddels is dat gevoel verdwenen. Ik heb lingerie gevonden die perfect zit en mooi is." - Lid BVN
Waar te koop?
Je kunt terecht bij lingeriewinkels waar een deel van de winkel is ingericht voor mammacare en bij speciaalzaken die uitsluitend mammacare doet. De mammacare speciaalzaak kan ook onderdeel zijn van een medisch speciaalzaak of orthopedisch bedrijf. Gezien de tijd, aandacht en privacy die nodig is, wordt in deze winkels vaak op afspraak gewerkt. Welke zaak je ook kiest, let erop dat ze een breed assortiment aan merken beha’s hebben. Elk merk valt anders. Een merk dat bij de ene vrouw perfect zit, kan bij een andere vrouw minder goed passen.
Bekijk het overzicht van erkende mammacare adviseurs.
3. Hoeden, petjes en pruiken
Haaruitval kan één van de vervelende bijwerkingen van de behandeling van borstkanker zijn. Een hoedje, pet of pruik kan haarverlies camoufleren. Wil je een pruik aanschaffen? Ons advies is om voordat chemotherapie start, op zoek te gaan naar een pruik die bij jou past. De haarwerkspecialist kan dan aan de hand van je eigen haar een pruik voor je maken of bestellen. Daarnaast zijn er gespecialiseerde winkels die speciale mutsjes, hoeden, petjes en sjaaltjes verkopen.
"Ik was heel blij met mijn pruik. Het gaf me het gevoel dat ik er ‘normaal’ uit zag. De kanker was er dan even niet." - Lid BVN
"De pruik – waarvan ik een klein deel zelf moest betalen – heb ik nauwelijks gedragen. Hij zat niet lekker en ik kreeg er hoofdpijn van." - Lid BVN
4. Armkousen
Als je lymfeklieren operatief zijn verwijderd, kan er vochtophoping ontstaan in je arm. Een therapeutische elastische kous (TEK) geeft een verhoogde druk op het weefsel van de arm. Hierdoor wordt het vocht in de arm afgevoerd. Dit lukt alleen als een armkous uitstekend past. Daarvoor moet een armkous speciaal worden aangemeten en op maat gemaakt. Regelmatige controle is noodzakelijk. Als een kous bijvoorbeeld te wijd wordt, werkt hij niet goed meer en is een nieuwe nodig.
Ga voor het aanmeten van een armkous altijd naar een huidtherapeut die is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH).
"Ik heb borstkanker overleefd, maar zit wel met een dikke arm door het lymfeoedeem. Daarom draag ik een armkous. Er zijn dagen dat ik ervan baal, altijd dat ding om mijn arm. De andere kant is dat ik er minder klachten door heb. Zoals een pijnlijke en zware arm." - Lid BVN
5. Hartkussen
Soms kun je pijn of ongemak ervaren na een operatie. Een hartkussen kan verlichting geven. Dit hartkussen wordt ook wel okselkussen of heart pillow genoemd. Het hartkussen kan de spanning in je schouders verminderen, de druk of zwelling onder je arm verlichten, beschermen tegen per ongeluk stoten en de pijn en spanning van de operatiewond verlichten. Hartkussens worden vaak door vrijwilligers gemaakt, onder meer van Borstkankervereniging Nederland en inloophuizen. Vraag ernaar bij je ziekenhuis of bij een inloophuis in de buurt.
Adressen hartkussen
Vraag de mammacareverpleegkundige ernaar. Vrijwilligers van BVN maken hartkussens voor vrouwen en delen ze uit. Kijk op onze agenda of er een activiteit gepland staat.
6. Diversen
Borstkankervereniging Nederland helpt je op weg bij het vinden van passende hulp. Dit doen we samen met het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) in de Verwijsgids Kanker. In de Verwijsgids Kanker vind je ondersteunende behandeling en begeleiding bij borstkanker. Op ieder moment na de diagnose.
Er zijn allerlei particuliere adressen waar je hulpmiddelen kunt vinden. Deze kun je vinden via Google.
Keurmerken
De Stichting Erkenningsregeling Leveranciers Medische Hulpmiddelen (SEMH) is een onafhankelijke stichting, waarbij leveranciers van kwalitatief hoogwaardige medische hulpmiddelen zich kunnen aansluiten. Dit zijn erkende professionals van wie je mag verwachten dat ze kwalitatief goede zorg en hulpmiddelen leveren. Lees hier hun folder.
Als je een haarwerker kiest die is aangesloten bij ANKO Sectie Haarwerken, mag je rekenen op professionaliteit, deskundigheid en kwaliteit. ANKO erkende haarwerkspecialisten hebben afspraken gemaakt met zorgverzekeraars, waardoor zij voor jou kunnen declareren. De vergoeding wordt dan in mindering gebracht op de totaalprijs van het haarwerk.