Uitwendige prothese

Uitwendige prothese

Je kunt er ook voor kiezen om een prothese te gebruiken die niet in je lichaam wordt geplaatst, een uitwendige prothese. Er bestaan verschillende soorten uitwendige protheses.

Tijdelijke prothese

In het ziekenhuis krijg je na de operatie een tijdelijke uitwendige prothese. Deze is heel licht en gevuld met een soort watten, zodat hij op de wond kan worden gedragen. Hij wordt op maat aangemeten. Door er watten uit te halen, kan de prothese verder op maat worden gemaakt. Voor vrouwen met een wat zwaardere borst zijn er ook verzwaarde tijdelijke protheses. Anders wordt het verschil in de beha te groot. Deze protheses zijn er vanaf cup D.

Als de wond helemaal is genezen, kan een definitieve prothese worden aangemeten. Vrouwen wachten hier vaak twee tot drie maanden mee. Als je bestraling nodig hebt, is het beter om te wachten tot een week of vier na de laatste bestraling, zodat de huid helemaal tot rust is gekomen.

Siliconen protheses

Deze zijn verkrijgbaar in veel verschillende merken, maten en modellen. Ze worden gedragen in een hoesje in een speciale beha, maar kunnen ook rechtstreeks op de huid in een beha gedragen worden. Ze nemen snel de temperatuur van het lichaam aan en hebben ongeveer het gewicht van de borst die je mist. Er is ook een mogelijkheid voor een op maat gemaakte 3D-prothese. Deze wordt niet altijd (volledig) vergoed. Raadpleeg daarom altijd eerst jouw zorgverzekering voor de vergoedingsmogelijkheden.

Niet-siliconen protheses

Afgelopen jaren zijn er ook niet-siliconen protheses ontwikkeld. Deze zijn over het algemeen lichter. Het kan voor vrouwen prettig zijn om deze als alternatief -tijdelijk- te kunnen dragen. Door sommige verzekeraars worden deze deels vergoed. Benader daarom je zorgverzekeraar voor meer informatie.

Contactprotheses

Dit zijn siliconen protheses met een speciale ‘plaklaag’ die direct op de huid bevestigd worden. Deze prothese kan pas zes tot twaalf maanden na de operatie aangeschaft worden. Het voordeel van zo’n ‘plakprothese’ is dat hij niet verschuift en je hem ook zonder beha kunt dragen. Het nadeel is dat hij bij overmatig transpireren of een rimpelig litteken niet goed plakt. Ook kan de prothese voor vrouwen met een extra gevoelige huid binnen een jaar huidirritaties veroorzaken.

Deelprothese

Als na een borstsparende operatie de vorm van de borst erg is veranderd, is het mogelijk om een deelprothese te dragen. Hiervan zijn er verschillende merken, maten en modellen beschikbaar, doordat er in de laatste jaren steeds vaker borstsparende operaties plaatsvinden. Deze siliconen prothese kan op maat worden gemaakt.

Zwemprothese

Je kunt met een siliconenprothese gewoon zwemmen en ook de tijdelijke prothese is geschikt voor in een badpak of bikini, maar er zijn ook speciale zwemprotheses. Deze zwemprothese is bestand tegen chloor- en zoutwater en is meestal wat lichter, omdat zwemkleding minder steun geeft dan een beha. De kosten van deze prothese zijn lager en wordt soms vergoed door de zorgverzekering. Voor meer informatie hierover kun je hiervoor je zorgverzekeraar raadplegen.

Vergoeding

De kosten van de blijvende prothese of deelprothese worden vergoed door de ziektekostenverzekeraar. De meeste ziektekostenverzekeraars vergoeden één keer per twee jaar een prothese. Na ontslag uit het ziekenhuis krijg je van de chirurg of de verpleegkundig specialist mammacare een aanvraagformulier voor de vergoeding van de borstprothese. Dit formulier lever je in bij de winkel waar je een prothese koopt. Informeer bij je ziektekostenverzekeraar of de kosten voor prothesebeha’s en badkleding ook worden vergoed.

Waar koop je een prothese?

Kies voor een SEMH-gecertificeerde zaak. De Stichting Erkenningsregeling leveranciers Medische Hulpmiddelen is een onafhankelijke organisatie die eisen heeft opgesteld waaraan een leverancier moet voldoen. Zoals ruime, goed verlichte paskamers, deskundig personeel en de mogelijkheid om de prothese te ruilen als hij toch niet goed bevalt. Hier vind je adressen van aangesloten winkels.

Prothese kiezen

Er zijn allerlei modellen, waardoor er voldoende keus is. Zorg dat je een strak, lichtgekleurd T-shirtje of hemdje bij je hebt. Een prothese kan er in een beha prima uitzien, maar met kleren aan is het soms een ander verhaal. Probeer daarom beide uit. Vraag eventueel een bekende om met je mee te gaan. Neem de tijd om een prothese uit te kiezen. Zeker de eerste keer kan het passen emotioneel zijn. Beweeg tijdens het passen, zodat je goed kunt voelen hoe de prothese zit. Tip: geef de machtiging die je van je arts hebt gekregen voor een prothese pas als je helemaal zeker weet welke prothese het moet worden. Hierdoor zit je in een winkel niet gelijk ergens aan vast. Dat geeft de mogelijkheid om verder te shoppen.

Beha bij een prothese

Als je een beetje handig bent met naald en draad, kun je zelf een hoesje voor de prothese in een beha naaien. Bestaande beha’s zijn vaak te laag en hebben smalle bandjes. Een prothese-beha is wat hoger, zodat je geen inkijk hebt, en hij zit vaak comfortabeler. Deze beha’s zijn meestal wat duurder. Heb je een goede en betaalbare gevonden? Koop er toch niet meteen twee, maar probeer eerst een tijdje uit of de beha echt goed zit. Er zijn ook prothese sportbeha’s.

Prothese reinigen

Was een prothese onder de kraan met warm water en zeep.

Meer informatie

  • Vrijwilligers van BVN die zelf een uitwendige prothese dragen, geven lokaal en regionaal voorlichting over uitwendige borstprotheses. Hierdoor ben je goed voorbereid als je een prothese gaat uitzoeken. Lees hier meer over prothesevoorlichting.
  • Wil je weten waar je uitwendige protheses kunt kopen? Kijk dan in de Verwijsgids Kanker.
  • Op onze website hebben we een dossier over medische hulpmiddelen. Hier vind je meer informatie over (medische) hulpmiddelen, de vergoeding en tips bij aanschaf. 
  • Kijk in onze agenda voor prothesevoorlichting door ervaringsdeskundigen of modeshows bij jou in de buurt.
  • Je kunt je vraag ook altijd stellen aan ons Serviceteam, via de telefoon of digitaal.
Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!