Vrijwilligers

Vrijwilligers

BVN vrijwilligers

Dankzij onze vrijwilligers kunnen wij (ex)-borstkankerpatiënten en mensen met een erfelijke/familiaire aanleg voor borstkanker nog beter helpen! Overweeg jij vrijwilliger te worden? Fijn! Met jouw hulp kunnen wij het verschil maken voor iedereen die met borstkanker te maken heeft (gehad).

Het organiseren van activiteiten voor lotgenoten, het beantwoorden van vragen of het verbeteren van de borstkankerzorg. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers die op hun eigen manier een bijdrage willen leveren aan onze vereniging. Bij BVN zijn verschillende vrijwilligersfuncties mogelijk. Kijk vooral wat bij jou past.

Lotgenotencontact en informatievoorziening

Heb je het liefst direct contact met mensen? Je kunt activiteiten organiseren, elkaar (digitaal) ontmoeten of mensen telefonisch te woord staan. Of je beantwoordt vragen van patiënten en biedt op deze manier als lotgenoot ondersteuning.

  • B-actief: Veel (ex-)patiënten en naasten zetten zich vrijwillig in door lokale activiteiten te organiseren, zoals sportactiviteiten, gespreksgroepen en themabijeenkomsten. Dat doen ze onder de noemer ‘B-actief’. Lees hier meer over B-actief.
  • Serviceteam: Vind je het leuk om in contact te komen met anderen? Dan is het Serviceteam wellicht wat voor jou. Patiënten en naasten kunnen bij dit team van geschoolde en ervaringsdeskundige vrijwilligers terecht om hun ervaring te delen en vragen te stellen. Het Serviceteam is zowel telefonisch als online bereikbaar.
  • Social media team: Onze vrijwilligers van het social media team houden de reacties van geïnteresseerden op onze Facebookpagina in de gaten. Waar nodig geven ze antwoord op vragen of verwijzen ze mensen door.

Belangenbehartiging – patient advocate

Je kunt je ook op een meer indirecte wijze inzetten voor borstkankerpatiënten. Als patiëntvertegenwoordiger (patient advocate) behartig je de belangen van patiënten. Je brengt in wat zij belangrijk vinden. Als patient advocate kun je je inzetten op de volgende thema’s:

  • Wetenschappelijk onderzoek
  • Lobby vergoeding medicatie, behandeling en hulpmiddelen
  • Late gevolgen van borstkanker(behandeling) en kwaliteit van leven
  • Eigen regie en gedeelde besluitvorming
  • Een specifieke doelgroep, zoals uitgezaaide borstkanker, jonge vrouwen of erfelijke/familiaire aanleg (Oncogen)
  • Verbeteren van kwaliteit van zorg in ziekenhuizen

Wil je meer weten over patient advocate zijn bij BVN? Lees hier de functiebeschrijving.

Algemene functies

Je kunt je ook voor meer algemene verenigingszaken inzetten. Zo hebben we een toezichthoudend bestuur en de Ledenadviesraad (LAR). De LAR bestaat uit een groep van leden die we ten alle tijden om advies kunnen vragen gericht op beleidsmatige ontwikkelingen en beleidsvoering.

Naast de functies voor langere termijn, hebben we ook kortlopende projecten en activiteiten. We vragen onze vrijwilligers regelmatig om met teksten mee te lezen, een stand bij een bijeenkomst te bemannen, een online module te testen, een gastles of presentatie te geven of op een bijeenkomst hun ervaringsverhaal te vertellen. Dit noemen we de Flexpool. Ook daar kun je je voor aanmelden.

Wat bieden wij jou?

Een actief netwerk van vrijwilligers die ook hun kennis en ervaring willen delen en inzetten! Samen met anderen kun je aan het begin staan van inspirerende ideeën en initiatieven. Of je gaat anderen helpen bij lastige kwesties die horen bij het ziek zijn, het omgaan met de ziekte, het beter worden of het niet meer beter worden. Je kunt je ook verdiepen in medische ontwikkelingen; wij bieden je toegang tot de nieuwste kennis over borstkanker.

Iedere vrijwilligersfunctie vraagt om bepaalde kennis, ervaring, vaardigheden en talenten. We vinden het belangrijk dat we deze aspecten terugzien bij onze vrijwilligers en dat kennis en vaardigheden up-to-date blijven. Daarom bieden wij onze vrijwilligers vanuit de BVN academie verschillende soorten scholing aan. Verder worden je onkosten en lidmaatschap vergoed.

Word vrijwilliger!

Ben je enthousiast geworden en wil jij het verschil maken voor borstkankerpatiënten en mensen met een erfelijke/familiaire aanleg voor borstkanker? Meld je aan als vrijwilliger bij BVN!

Heb je zelf ideeën over wat je zou willen doen voor BVN en staat die functie er niet tussen? Of heb je vragen over vrijwilligerswerk bij BVN? Neem dan contact op met onze vrijwilligerscoördinator Marieke Breunesse.

Ben je al vrijwilliger? Het declaratieformulier voor 2022 vind je hier.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!