Tiffany

Tiffany

'Plat of niet plat, je kunt nog steeds een fantastisch leven leiden'

Tiffany Westerwoudt (27) is drager van een BRCA1-genmutatie en heeft daardoor een verhoogde kans op borst- en eierstokkanker. Ze besloot haar borsten preventief te laten verwijderen met een directe reconstructie. Door een infectie liep dat anders dan verwacht.

“In de familie van mijn opa kwam veel kanker voor. Na een aantal onderzoeken werd bekend dat er een BRCA1-genmutatie in onze familie zit. Mijn opa en mijn vader hebben zich laten testen en ook zij hebben de mutatie. Toen we dat hoorden, was ik te jong om me te laten testen. Mijn zus werd wel getest en bleek de mutatie te hebben. Na mijn achttiende verjaardag heb ik de test ook gedaan. Ik wilde het graag weten, want dan wist ik of ik moest nadenken over een preventieve operatie. De uitslag vertelde me wat ik al verwachtte: ook ik ben drager van een BRCA1-genmutatie.

Na de uitslag vond ik het niet meteen nodig om actie te ondernemen. Ik wilde geen overhaaste beslissingen nemen. Ongeveer drie jaar later besloot ik de eerste stappen te zetten, dat voelde als een goed moment. Ik had me goed ingelezen en wist wat ik wilde. Ik koos voor een dubbele borstamputatie met een directe reconstructie met borstimplantaten. Hiermee kon ik voorkomen dat ik borstkanker zou krijgen. Ik was natuurlijk erg jong, maar heb nooit spijt gehad van dit besluit. Na een gesprek met de psycholoog mocht ik het traject in. De operatie werd gepland en ik was er klaar voor.

Na de operatie had ik wel pijn, maar wist niet of dat normaal was. Ik had nog nooit eerder zo’n heftige ingreep gehad. Drie weken later werden mijn borsten vuurrood en opgezet. Het was snel duidelijk dat ik een infectie had en dat de pijn die ik had niet normaal was na een reconstructie. Ik werd diezelfde avond opgenomen in het ziekenhuis en aan de antibiotica gelegd. Na drie dagen was er geen verbetering en besloten de artsen met een operatie te kijken wat er aan de hand was. Er was een kans dat de protheses eruit moesten en ze geen nieuwe konden plaatsen. Ik ging hiermee akkoord, want de pijn was niet uit te houden. Toen ik na de operatie wakker werd, was ik ineens plat. Dat was een heel rare gewaarwording, ik was 21 jaar en zo plat als een pannenkoek. Toch was ik blij, want de pijn was zo goed als weg en ik voelde me meteen beter.

'Wat er ook gebeurt, plat of niet plat, je kunt nog steeds een fantastisch leven leiden'

Door de infectie was de huid rond mijn borst erg beschadigd. Mijn lichaam moest herstellen, voordat verdere operaties mogelijk waren. Na een jaar wilde ik toch wel weer borsten hebben, ik was nog jong en wilde graag weer een mooi decolleté. Helaas was één operatie niet genoeg en moest ik een voortraject in. Anders zou de beschadigde huid het niet aankunnen. Voor de protheses geplaatst konden worden, waren twee lipofilling operaties en een tissue expander nodig om de huid op te rekken. Het heeft een hele tijd geduurd om dit met de verzekering te regelen, omdat het niet de standaardprocedure is voor een borstreconstructie. Hierdoor was ik in totaal drie jaar lang plat.

Op sommige momenten vond ik dit vreselijk en was ik boos op de wereld, maar ik ging niet bij de pakken neerzitten. Wat er ook gebeurt, plat of niet plat, je kunt nog steeds een fantastisch leven leiden. In die tijd heb ik uitwendige protheses en speciale lingerie gedragen. Maar ik ging ook wel zonder protheses de deur uit. Ik accepteerde mezelf zoals ik op dat moment was. Dit was ook nodig, omdat ik niet wist of de volgende reconstructie wel goed zou gaan. Natuurlijk was het af en toe moeilijk, maar ik was blij met mezelf en mijn lijf. Mijn vriend kon er ook heel goed mee omgaan. Hij heeft me goed ondersteund toen mijn nieuwe protheses werden geplaatst.

'Ik ben drie jaar lang plat geweest'

Ik heb nu twee jaar mijn nieuwe implantaten. Ik vind het erg fijn, ik kan al mijn kleding weer aan zonder erbij na te denken. De huid is nog steeds erg dun en daardoor zie en voel je wel elk hobbeltje en bobbeltje. Maar ik ben drie jaar lang plat geweest, dus wat maakt een bobbeltje mij nou uit? Dat neem ik op de koop toe.

Ik help nu andere vrouwen die in hetzelfde schuitje zitten of vragen hebben over preventieve operaties. Dit doe ik bijvoorbeeld bij Show & Tell bijeenkomsten van Borstkankervereniging Nederland. Ik heb ook meegewerkt aan een documentaire ‘Krijg nou tieten’ en ik ben op social media actief op mijn eigen pagina’s waar ik tips rondom de borstreconstructie deel. Ik vind het fijn dat ik er voor andere mensen kan zijn die hetzelfde doormaken.

Mijn chirurg, het ziekenhuis en ikzelf hebben niks fout gedaan, mijn lichaam accepteerde de protheses simpelweg niet. Daar moest ik me aan overgeven. Ondanks dat het pad iets langer was dan gepland, heb ik op geen enkel moment spijt gehad.”

Lees meer over borstreconstructie op onze website. Wil je meer informatie over erfelijkheid en borstkanker? Kijk op de website van Oncogen.

Steun ons!

We steunen en inspireren vrouwen en mannen zoals jij door ervaringen van anderen te delen. Om dit te kunnen blijven doen, hebben we jouw financiële steun hard nodig!

Word lid of doe een eenmalige donatie

fred
Verhaal

“Na de operatie dacht ik: nu ben ik zo, dit is prima”

Boezemverhaal: Fred
Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!