fred

“Na de operatie dacht ik: nu ben ik zo, dit is prima”

Boezemverhaal: Fred

De Week van de Boezem: een week waarin verschillende mensen met verschillende soorten borsten hun verhaal vertellen. Vandaag, op de Dag van de BorstkankerMAN, het boezemverhaal van Fred (70), die in 2020 te horen kreeg dat hij borstkanker had en erfelijk belast bleek te zijn met de CHEK2-genmutatie. Fred besloot zijn linkerborst te laten amputeren. Twee jaar geleden vertelde Fred zijn verhaal aan Linda.nl dat wij deelden op onze website.

“Toen ik te horen kreeg dat ik borstkanker had in mijn linkerborst is gelijk onderzocht of het erfelijk was. Dat is standaard bij mannen met borstkanker. Ik wist dat mijn borst geamputeerd moest worden, omdat er niet veel borst te besparen valt bij mannen. Dus toen ik las over verschillende erfelijke genen, heb ik voor mezelf besloten: heb ik BRCA1 of -2, dan laat ik beide borsten amputeren. Heb ik de CHEK2-mutatie, dan laat ik alleen mijn linkerborst amputeren. Bij CHEK2 is de kans op herhaling namelijk klein en bij mannen hoeft het helemaal geen risico te vormen. Toen ik wist dat ik belast was met de CHEK2-mutatie, liet ik het ziekenhuis weten dat ik maar één borst wilde amputeren. Ik sta nog steeds achter die keuze.”

Het hoort erbij

“Het was voor mij geen lang proces om mijn lichaam te accepteren. Als ik kijk naar hoe mijn lichaam vóór de operatie was en daarna, schaam ik mij er niet voor. Het hoort er allemaal bij, dit is borstkanker. In het laatste Blad B las ik in het artikel over zelfliefde de tip om in de spiegel te kijken om je lichaam te kunnen accepteren. Dat heb ik altijd gedaan. De eerste paar dagen liep ik met een korset om en toen dat eraf ging heb ik mezelf uitgebreid bekeken. Ik dacht: Nu ben ik zo, dit is prima.”

“Nu, twee jaar later, ziet het er nog steeds goed uit. Het litteken zie je nauwelijks meer. Toen ik net na de operatie langs het zwembad liep, wist ik niet wat ik met het litteken moest en gooide ik een handdoek over mijn schouder, maar daar was ik snel vanaf. Bij een man valt het ook minder op dan bij een vrouw, ik denk dat dat makkelijker te accepteren is. Nu schaam ik me er niet meer voor en mensen lijken het ook niet te zien. Toen ik afgelopen voorjaar langs het zwembad liep, heb ik niemand zien kijken, of ik heb één blik gemist.”

Ik schaam me er niet voor en mensen lijken het ook niet te zien. Toen ik afgelopen voorjaar langs het zwembad liep, heb ik niemand zien kijken, of ik heb één blik gemist.”

Geen zorgen

“Naar omstandigheden gaat het nu eigenlijk heel goed. Ik maak me nauwelijks zorgen. Vanochtend had ik jaarlijkse controle in het ziekenhuis en toen ik hoorde dat alles er goed uitzag, was ik nog meer gerustgesteld. Met mijn behandeling ging ik voor zo min mogelijk risico op herhaling. Ik heb het hele palet gehad met chemo- en immunotherapie en nu slik ik hormoonpillen. De eerste keer chemo was niet zo’n geweldige ervaring. Bij het toedienen ervan kreeg pijn in mijn rug waardoor die stopgezet moest worden, later kreeg ik zoveel vocht toegediend dat ik niet meer kon plassen en een katheter kreeg. Maar toen die er weer uit mocht, was alles prima, ik deed en kon alles. Nu rol ik ook door de hormoontherapie. Ik heb niet of nauwelijks bijwerkingen. Mocht dat ooit nog komen, dan ga ik afwegingen maken.”

Bewustwording

“Ik loop er niet mee te koop, maar iedereen mag weten dat ik borstkanker heb gehad. Ik vind het vooral belangrijk dat mannen weten dat ze borstkanker kunnen krijgen. Ik kreeg een keer bij de mammacare een map mee die vol informatie zat over borstprotheses en pruiken, dat hadden ze er ook uit kunnen halen. Mannen komen er soms nog bekaaid vanaf en dat vind ik wel bij meer uitingen: het is vooral gericht aan vrouwen. Al snap ik dat ook, want borstkanker heeft voor vrouwen meer impact dan voor mannen. Alleen al het feit dat je een borst kwijt raakt. Toch vind ik het belangrijk om bewustwording te creëren. Toen het verhaal voor Linda.nl uitkwam, kreeg ik reacties van mannen die zeiden: ik wist niet dat je als man ook borstkanker kan krijgen. Bij alles wat ik tegenkom waarvan ik denk: ‘Mannen, dit moet je weten’ dat deel ik.”

 Lees hier het verhaal van Fred voor Linda.nl

7 oktober is het de dag van de borstkankerman. Borstkanker is namelijk niet alleen maar een ziekte voor vrouwen, ook mannen kunnen borstkanker krijgen. Bij mannen is het zeldzaam: per jaar krijgen in Nederland ongeveer 130 mannen borstkanker. Het komt vooral voor bij mannen boven de 60 jaar en er is vaak ook sprake van erfelijke aanleg. Lees hier meer informatie over mannen met borstkanker.

Miriam
Verhaal

Geen borstreconstructies, wel tatoeages: "Dit hoort bij mij en wie ik ben"

Boezemverhaal: Miriam
Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!