Anita

Anita

‘Er is nog te weinig aandacht voor het leven met uitgezaaide borstkanker’

Elke dag zetten onze vrijwilligers zich in voor mensen die met borstkanker te maken hebben. Zo’n 250 vrouwen en mannen helpen bij het maken van goede informatie, beantwoorden vragen, steunen lotgenoten, beoordelen onderzoek, doen belangenbehartiging, noem maar op! Zij zijn er. En zonder hen zijn wij nergens.

Deze keer stellen we graag aan je voor: Anita Graumans (55). Anita werd in 2018 lid van de expertgroep uitgezaaide borstkanker om de zorg voor mensen met uitgezaaide borstkanker te verbeteren.

Waarom zet jij je in voor mensen die met borstkanker te maken hebben?

“Toen ik in 2011 de diagnose uitgezaaide borstkanker kreeg, dacht ik dat ik niet lang meer te leven had. Na een heftige periode van behandelingen, knapte ik weer op en kwam ik erachter dat ik met mijn diagnose een redelijk normaal leven kon leiden met een goede kwaliteit van leven. Toch liep ik ook ineens tegen problemen aan, zoals psychische klachten vanwege de onzekere toekomst, wel of niet blijven werken en de relatie met mijn partner en vrienden. Mijn leven was ineens heel anders dan ik had verwacht; ik was bezig met doodgaan, terwijl ik nog maar 45 jaar was… Er is nog te weinig aandacht voor het leven met uitgezaaide borstkanker. Daarom zet ik mij hiervoor in.”

‘Mensen denken bij uitgezaaide borstkanker vaak dat iemand snel zal overlijden, maar gelukkig is dat in steeds meer gevallen niet zo’

Waarom bij Borstkankervereniging Nederland?

“Ik heb zelf veel gehad aan de informatie op de website van Borstkankervereniging Nederland. Ik vind het belangrijk dat er betrouwbare en actuele informatie beschikbaar is, juist ook specifiek over uitgezaaide borstkanker. Mensen denken bij uitgezaaide borstkanker vaak dat iemand snel zal overlijden, maar gelukkig is dat in steeds meer gevallen niet zo. Het is fijn om daar meer over te lezen als je zelf de diagnose krijgt.”

Wat wil je als vrijwilliger bereiken?

“Meer bekendheid creëren over leven met uitgezaaide borstkanker! Met de expertgroep brengen we de behoeften van mensen met uitgezaaide borstkanker in kaart. Deze informatie en ervaringen delen we met lotgenoten via bijvoorbeeld Facebook en gespreksgroepen speciaal voor mensen met uitgezaaide borstkanker. Het is fijn om hier met gelijkgestemden over te praten. Veel dingen zijn herkenbaar en vaak zijn weinig woorden nodig om te zeggen wat je voelt.”

‘Weten dat je ongeneeslijk ziek bent, is heftig om mee te leven’

Wat is jouw advies aan (ex-)borstkankerpatiënten?

“Doe waar je je goed bij voelt en maak een keuze die bij jou past! Dat geldt voor allerlei zaken, van behandelingen tot wel of geen lotgenotencontact. Tijdens mijn diagnose had ik geen behoefte om mijn ervaringen te delen, omdat ik eigenlijk alleen met mezelf bezig was. Toen het beter ging, wilde ik wel met lotgenoten praten over het ziekzijn en allerlei andere dagelijkse dingen. Weten dat je ongeneeslijk ziek bent, is heftig om mee te leven. Je weet dat er iets boven je hoofd hangt en dat brengt veel onzekerheid met zich mee. Het is prettig als je dit kunt delen met mensen die in hetzelfde schuitje zitten.”

Meer informatie

Heb jij zin om de handen uit de mouwen te steken voor mensen die met borstkanker te maken hebben? Laat het ons weten! Neem contact op met vrijwilligerscoördinator Marieke Breunesse.

Vanity
Verhaal

Vanity

'Ik zou iedereen die twijfelt over vrijwilligerswerk over de streep willen trekken'
Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!