Eefje
Wat als je de diagnose borstkanker krijgt nu we te maken hebben met corona? Eefje Schellekens (37) kan hierover meepraten. Ze gaat de deur niet meer uit, alleen voor de chemokuren die ze in haar eentje in het ziekenhuis moet doorstaan.
“Vlak voor de kerst voelde ik iets hards in mijn rechterborst. Ik ben het type dat al snel denkt dat het wel meevalt en vanzelf weggaat. Bovendien was ik vijf maanden eerder bevallen van een mooie dochter. ‘Het zal iets te maken hebben met de bevalling’, dacht ik. Na een tijdje kon ik er niet omheen; het voelde te hard aan om te denken dat het niets was.
Er volgde onderzoek in het ziekenhuis en ondanks dat ik het gevoel had dat ik borstkanker had, was ik vol goede moed. Het was vast goed te behandelen, ik liet me niet kisten. De boodschap van de oncoloog dat het een agressieve vorm was, triple negatieve borstkanker, haalde me onderuit. Dit was echt ernstig. Hier was ik niet op voorbereid!
Terwijl ik het slechte nieuws aan het verwerken was met mijn gezin, bereikte het coronavirus Nederland. Mensen die thuiswerkten, dichte scholen en lege treinen waren het gesprek van de dag. Dat ging allemaal langs me heen. Ik zat vol angst en onzekerheid over mijn toekomst. Als ik mijn dochtertje knuffelde dacht ik vaak: ‘Je leert mij niet meer kennen’.
'Chemo verzwakt de weerstand. Als je dan corona krijgt, overleef je het misschien niet. Die gedachte maakte me doodsbang'
De oncoloog vertelde me dat ik zestien keer chemotherapie en daarna een operatie nodig had. Prima, dacht ik. Totdat ik besefte wat corona nou écht betekende. Voor mij was dat angst, grote angst. Chemo verzwakt de weerstand. Als je dan corona krijgt, overleef je het misschien niet. Die gedachte maakte me doodsbang. Dat was het moment waarop ik dacht; ‘Ik ga de deur niet meer uit’.
Door het coronavirus ziet mijn leven er nu heel anders uit. Ik moet de komende maanden, wellicht het hele jaar, in thuisquarantaine blijven. Mijn ouders doen mee, zodat ze op bezoek kunnen komen en voor mijn dochtertje kunnen zorgen. We ontsmetten alles en wassen extra vaak onze handen. Alle boodschappen en brieven die van buiten komen, laten we eerst twee tot drie dagen in de garage staan. Ik heb getwijfeld of ik de behandeling niet beter uit kon stellen. Is het wel verstandig om mijn weerstand op nul te zetten nu het virus zich uitbreidt? ‘Ik wil u niet angstig maken, maar uw kanker is gevaarlijker dan corona’, was het antwoord van mijn oncoloog. Ik moet nú beginnen met die behandeling. Dat ik door de coronamaatregelen in mijn eentje naar het ziekenhuis moet voor de chemo is vervelend, maar het is niet anders. Ik leg me er maar bij neer.
'Ik moet de komende maanden, wellicht het hele jaar, in thuisquarantaine blijven'
Ik mis mijn vrienden en familie die niet langs kunnen komen om me af te leiden. Ook het uitzoeken van een haarwerk is iets wat nu niet kan. Voor het aanmeten komen ze bij je thuis en dan is er geen anderhalve meter afstand. Uit angst heb ik dat afgezegd. In eerste instantie was ik kwaad. Wordt me dat óók nog ontnomen door dat stomme virus!? Later dacht ik: ‘Maar Eef, je gaat niet naar buiten, naar een verjaardag of boodschappen doen, dus voor wie doe je het? Forget it! Dan maar geen pruik’.
De angst voor de dood heb ik net na de diagnose zeker gevoeld. Inmiddels is mijn gevoel veranderd. Ik wil meer genieten van het leven. Ik heb een lieve zorgzame man en een prachtige dochter waar ik nu lekker veel tijd mee kan doorbrengen. Ik put zoveel kracht en energie uit hen! Ik hoop dat andere mensen die borstkanker hebben ook iets kunnen vinden in hun omgeving waar zij kracht uit kunnen halen. Pak elk mooi moment met beide handen vast. Denk vooral positief en bel of chat regelmatig met de mensen die je graag om je heen zou willen hebben. Geniet van al het moois om je heen dat er is, ook nu. Uiteindelijk komen we er sterker uit!”
Heb je vragen over het coronavirus en borstkanker? Bekijk hier onze Q&A die we samen met het Nationaal Borstkankeroverleg Nederland hebben opgesteld.
Steun ons!
We steunen en inspireren vrouwen zoals jij door ervaringen van anderen te delen. Om dit te kunnen blijven doen, hebben we jouw financiële steun hard nodig!