Heidi

Heidi

‘Het doet me goed als ik iets voor anderen kan betekenen’

Elke dag zetten onze vrijwilligers zich in voor mensen die met borstkanker te maken hebben. Zo’n 250 vrouwen en mannen helpen bij het maken van goede informatie, beantwoorden vragen, steunen lotgenoten, beoordelen onderzoek, doen belangenbehartiging, noem maar op! Zij zijn er. En zonder hen zijn wij nergens.

Deze keer stellen we graag aan je voor: Heidi Farrugia (53). Heidi organiseert al jaren namens Borstkankervereniging Nederland activiteiten voor mensen die borstkanker hebben (gehad) in de provincie Gelderland. Dit doet ze samen met drie andere vrijwilligers onder de naam B-actief. Dankzij de wandelingen, lezingen en workshops kunnen patiënten even hun zorgen opzij zetten.

Waarom zet jij je in voor mensen die met borstkanker te maken hebben?

“Toen ik tien jaar geleden voor de tweede keer hoorde dat ik borstkanker had, stortte mijn wereld in. Ik had me nog nooit zo machteloos gevoeld. Het was alsof mijn eigen lichaam me had verraden. Ik was net getrouwd, 31 jaar en wilde een mooie toekomst met kinderen. Ik vond het telefoonnummer van een steungroep en luchtte daar mijn hart. Ik merkte dat alleen vrouwen die hetzelfde hadden meegemaakt als ik, konden begrijpen wat de ziekte met mij deed. Om die reden zet ik mij nu in voor borstkankerpatiënten. Het doet me goed als ik iets voor anderen kan betekenen.”

‘Mijn doel is mensen steunen, begrip tonen en ze moed geven. Niemand staat er alleen voor’

Waarom bij Borstkankervereniging Nederland?

“Oorspronkelijk kom ik van Malta. Sinds 2007 woon ik met mijn man in Nederland. Toen ik borstkanker kreeg, was mijn familie niet in de buurt. Dat was erg lastig, maar ik ging daarom op zoek naar ondersteuning. Ik kwam al snel bij Borstkankervereniging Nederland terecht. Zo ging ik wandelen met lotgenoten en nam ik deel aan lezingen en bijeenkomsten. Ik vind het zelf ook leuk om activiteiten te organiseren dus besloot ik na mijn behandeltraject om mijn energie te steken in vrijwilligerswerk bij Borstkankervereniging Nederland. Inmiddels organiseer ik al jaren lokale B-actief activiteiten.”

Wat wil je als vrijwilliger bereiken?

“Als vrijwilliger wil ik vrouwen en mannen helpen die door borstkanker een moeilijke periode ondergaan. Niet alleen patiënten, maar ook naasten wil ik bereiken. Mijn doel is mensen steunen, begrip tonen en ze moed geven. Niemand staat er alleen voor. Dat doe ik door samen met drie andere vrouwen activiteiten in de regio te organiseren, zoals wandelingen, lezingen en kunstworkshops. Hierdoor kunnen patiënten een uurtje vrij zijn van hun zorgen en ziekenhuisbezoeken.”

‘De arts is expert op medisch vlak, maar jij bent expert over jouw lichaam’

Wat is jouw advies aan (ex-)borstkankerpatiënten?

“Luister naar je lichaam! Als je denkt dat er iets mis is, zorg dan dat je het laat controleren. Voordat de diagnose werd gesteld, kreeg ik te horen dat er niks aan de hand was. De arts kon niks vinden, maar ik stond erop dat er verder onderzoek werd gedaan. Ik ben blij dat ik heb aangedrongen, anders zou ik er nu niet meer zijn. De arts is expert op medisch vlak, maar jij bent expert over jouw lichaam.”

Meer informatie

Heb jij zin om de handen uit de mouwen te steken voor mensen die met borstkanker te maken hebben? Laat het ons weten! Neem contact op met vrijwilligerscoördinator Marieke Breunesse.

Wil je zelf namens Borstkankervereniging Nederland een activiteit voor lotgenoten organiseren in jouw regio? Dat kan! Lees verder over B-actief.

Dicky
Verhaal

Dicky

'Ik ben blij met mijn borsten. Die zien er goed uit voor mijn leeftijd!'
Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!