Hester

Hester

‘Ik geef mijn patiënten tips uit mijn uit eigen ervaring’

Hester Oldenburg (57) is mammachirurg in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Ze schreef samen met Marie-Jeanne Vrancken Peeters het recent verschenen boek ‘Alles over borstkanker’ en kreeg zelf twee keer borstkanker. “Om arts te zijn moet je een empathisch mens zijn en ik denk dat dit bij mij sterker is geworden.”

“Dat ik op mijn 44ste en 50ste borstkanker kreeg, heeft mij als arts gevormd. Ik weet hoe kostbaar je gezondheid is en dat het zomaar opeens anders kan zijn. Ik heb zelf gemerkt hoe groot de impact van borstkanker is. Ik had beide keren een ‘kleine’ vorm, stadium 1 en goed te behandelen. Toen na de eerste keer de behandeling klaar was, vond ik dat ik wel weer aan het werk kon. Als ik kon lopen, dan kon ik ook patiënten zien, dacht ik. Twee weken na de laatste bestraling stond ik er weer. Nou, dat ging dus niet. De verhalen van patiënten kwamen veel te dichtbij. Ik ben toen weer gestopt, totdat mijn belastbaarheid weer goed was. Het was moeilijk om aan mezelf toe te geven dat het me meer geraakt had dan ik wilde. Fysiek viel het mee, maar emotioneel niet. Ik wist vanaf het begin dat ik hier niet aan dood ging, dat zei ik ook steeds tegen mezelf. Dat is leuk voor de theorie, maar gevoelsmatig bleek het toch anders te liggen. Er was iets potentieel levensbedreigends in mijn leven geweest. Ook al zijn je vooruitzichten goed, kanker is toch een confrontatie met dat het leven niet maakbaar is. Toch ben ik nooit bang geweest om dood te gaan. Dat komt denk ik doordat de dood van jongs af aan al in mijn leven is. Mijn broer had een ernstige spierziekte. Hij kon zich niet bewegen, maar was een superslim en heel bijzonder mens. Hij was mijn beste vriend, die helaas veel te jong overleed. Dankzij hem heb ik geleerd om met een vol glas te leven. Niet bang te zijn voor wat er allemaal kan gebeuren, maar alles eruit te halen wat erin zit.

‘Ik geef mijn patiënten tips uit mijn uit eigen ervaring’

Mijn eigen verhaal en dat van mijn broer, van mijn schoonzusje dat op 52-jarige leeftijd aan borstkanker overleed, de verhalen van mijn patiënten, ik neem het allemaal mee in mijn werk. Om arts te zijn moet je een empathisch mens zijn en ik denk dat dit bij mij sterker is geworden. Ik snap het bijvoorbeeld als het iemand nog niet lukt om te werken. Ik geef ook tips uit mijn eigen ervaring. Ik weet hoe vervelend het soms slaapt met een gereconstrueerde borst. Ik heb altijd zo’n eenvoudig pittenkussentje in bed liggen, dat ik onder mijn borst kan leggen. Dat ligt veel beter. Ik heb soms wat last van mijn huid onder mijn reconstrueerde borst, dat poeder ik met babypoeder. Ook zo’n handigheidje.

‘Het is een grote stap, je borst verliezen. Nu ik daar zelf voor sta, voel ik hoe moeilijk dat is’

Dat ik twee keer borstkanker kreeg, is geen toeval. Sinds twee jaar weet ik dat ik een mutatie in het CHEK2-gen heb. Dat geeft een verhoogd risico van 35 tot 55 procent op borstkanker. Daarnaast heb ik dense-borstklierweefsel, heel dicht borstklierweefsel. Ook dat geeft een verhoogd risico op borstkanker. Ik zou mijn gezonde borst preventief kunnen laten weghalen, dan weet ik zeker dat ik nooit meer borstkanker krijg. Ik vind dat een moeilijk besluit. Tegen mijn patiënten die een preventieve amputatie overwegen zeg ik altijd dat ze er honderd procent van overtuigd moeten zijn. Het is een grote stap, je borst verliezen. Nu ik daar zelf voor sta, voel ik hoe moeilijk dat is. Omdat ik al een borstreconstructie heb, weet ik hoe anders dat voelt dan mijn borst die nog intact is. Het is wel mijn borst, maar toch ook weer niet. Het voelt gewoon anders. Dat maakt dat ik het lastig vind om de stap te zetten en hem te laten weghalen. Misschien krijg ik voor een derde keer borstkanker, dat zou kunnen. Bij elke jaarlijkse controle hou ik er rekening mee dat het foute boel kan zijn. Dat maakt me niet bang. Ergens in mijn hoofd zit dat ik er twee keer goed doorheen ben gekomen. Dat lukt een derde keer vast ook wel.

‘Het moeilijke van erfelijke aanleg is dat het niet alleen je zelf raakt, maar ook je kinderen’

Het moeilijke van erfelijke aanleg is dat het niet alleen je zelf raakt, maar ook je kinderen. Ik vond het best lastig om mijn zoons te vertellen dat ze drager kunnen zijn van de mutatie voor de spierziekte in onze familie en in het CHEK2 gen. Je zadelt ze met iets op, dat wil je liever niet als moeder. Wat betreft de spierziekte, alleen als hun partner ook die mutatie heeft, kan het risico opleveren voor hun kindje. Als mijn zoons drager zijn van de CHEK2-mutatie levert dat voor hen geen extra risico op, maar voor hun eventuele dochters wel. Ze zijn nog niet toe aan kinderen, maar toch vond ik het belangrijk dat ze dit weten. Zodat ze er later niet door worden overvallen.

Het hoogtepunt van 2020 was wat mij betreft dat mijn collega Marie-Jeanne Vrancken en ik op 1 oktober ons boek ‘Alles over borstkanker’ mochten overhandigen aan koningin Máxima. Wauw, wat was het mooi om samen met de borstkankervereniging op deze manier de borstkankermaand te openen. Er schreven 27 borstkankerdeskundigen mee aan ‘Alles over borstkanker’. Ik ben blij dat BVN een hoofdstuk maakte over shared decision making. Ik weet als geen ander hoe belangrijk het is om goede informatie te krijgen over je ziekte en behandeling en dat je inspraak hebt in je behandeling. Goede informatie geeft rust.”

Bestel ‘Alles over borstkanker’ met korting!

Leden van Borstkankervereniging Nederland kunnen het boek ‘Alles over borstkanker’ met korting bestellen. Stuur dan een mail naar info@borstkanker.nl en bestel ‘Alles over borstkanker’ met 20% korting: van €29,50 voor maar €23,60, inclusief verzendkosten.

Ben je geen lid? Word dit dan snel, zodat je vervolgens van deze aanbieding kunt profiteren. Sommige zorgverzekeraars vergoeden het lidmaatschap.

Wiesje
Verhaal

'Herstellen na ziekte is meer dan een fysieke reis'

Wiesje Simons
Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!