Meralda
Elke dag zetten onze vrijwilligers zich in voor mensen die met borstkanker te maken hebben. Zo’n 250 vrouwen en mannen helpen bij het maken van goede informatie, beantwoorden vragen, steunen lotgenoten, beoordelen onderzoek, doen belangenbehartiging, noem maar op! Zij zijn er. En zonder hen zijn wij nergens.
Deze keer stellen we graag aan je voor: Meralda Slager (52). Meralda is sinds oktober 2020 bestuurslid bij Borstkankervereniging Nederland. Als gezondheidswetenschapper maakt ze zich hard voor patiëntparticipatie om te zorgen dat patiënten inspraak krijgen in kwaliteit, beleid en onderzoek.
Waarom zet jij je in voor mensen die met borstkanker te maken hebben?
“Toen ik twee jaar geleden borstkanker kreeg, merkte ik hoeveel tijd en energie in het ziekteproces gaat zitten. Je moet veel regelen en keuzes maken zonder dat je precies weet welke keuzes er zijn. Dat maakt dat je er toch alleen voor staat. Het geeft onzekerheid en stress, wat veel impact heeft op je behandeling en herstel.”
‘De borstkankerzorg moet nóg beter’
Waarom bij Borstkankervereniging Nederland?
“Als gezondheidswetenschapper schreef ik een essay voor Sociale Vraagstukken met als titel Gedoe in de zorg is taboe in de spreekkamer (2020). Naar aanleiding van deze publicatie tipte iemand mij op de vacature voor bestuurslid bij Borstkankervereniging Nederland. Ik vind het belangrijk dat er goede aandacht is voor vrouwen en mannen met borstkanker. Ook kan en moet de borstkankerzorg nog beter. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij.”
Wat wil je als vrijwilliger bereiken?
“Het is belangrijk dat de verhalen van vrouwen en mannen met borstkanker verteld worden en dat zorgverleners door deze ervaringen leren hoe de zorg beter georganiseerd kan worden. Borstkankervereniging Nederland heeft al veel van deze verhalen verzameld, maar er is nog zoveel meer te vertellen. Door mijn eigen verhaal te delen, hoop ik dat anderen dat ook zullen doen.”
‘Borstkanker geeft onzekerheid en stress, wat veel impact heeft op je behandeling en herstel’
Wat is jouw advies aan (ex-)borstkankerpatiënten?
“Ik roep iedereen op om zijn of haar verhaal te delen. Het blijft belangrijk om uit te wisselen wat je als (ex-)borstkankerpatiënt tegenkomt en ik geloof dat elk verhaal inzicht levert om de zorg verder te verbeteren.”
Meer informatie
Heb jij zin om de handen uit de mouwen te steken voor mensen die met borstkanker te maken hebben? Laat het ons weten! Neem contact op met vrijwilligerscoördinator Marieke Breunesse.