Vanity

Vanity

'Ik zou iedereen die twijfelt over vrijwilligerswerk over de streep willen trekken'

Vanity Mekes (34) was pas zeventien jaar oud toen haar moeder overleed aan borstkanker. Een paar jaar later bleek ze zelf BRCA1-mutatiedrager te zijn. Desondanks staat ze positief in het leven en wil ze anderen graag helpen. Sinds kort is Vanity begonnen als vrijwilliger in het BVN Serviceteam. “Het doen van vrijwilligerswerk voelt voor mij als het ontbrekende puzzelstukje in die verschrikkelijk moeilijke puzzel waar ik de afgelopen jaren aan heb gewerkt.”

"Mijn leven staat vanaf mijn pubertijd al in het teken van borstkanker. Op 17-jarige leeftijd overleed mijn moeder aan borstkanker en een paar jaar later werd ik positief getest als drager van een BRCA1-mutatie. Dat betekent dat ik 60 tot 80 procent risico heb op borstkanker. Nu ben ik 34 jaar en realiseer ik mij dat borstkanker al langer een rol in mijn leven speelt dan het leven zónder borstkanker.

'Ik ben open en praat makkelijk over wat ik heb meegemaakt en heb dat altijd al gedaan'

Omdat ik op jonge leeftijd al geconfronteerd werd met borstkanker en de angst voor kanker er altijd zal zijn, weet ik welke emoties daarbij komen kijken. Vooral in het begin waren dat angst, onzekerheid en boosheid. Maar na verloop van tijd merkte ik dat deze emoties steeds vaker naar de achtergrond verdwenen en dat ik sterker, positiever en dankbaarder in het leven ging staan.

Om mij heen hoor ik vaak hoe anderen mij bewonderen voor de manier waarop ik in het leven sta na alles wat ik heb meegemaakt. Voor mij voelt dit niet als iets bijzonders en ik vind dat er geen goed of fout is in de manier waarop je omgaat met kanker in je leven. Wel werd ik mij er steeds meer bewust van dat ik met deze manier van in het leven staan anderen zou kunnen helpen. Ik ben open en praat makkelijk over wat ik heb meegemaakt en heb dat altijd al gedaan.

Na wat rondzoeken op het internet naar verschillende vacatures voor vrijwilligerswerk merkte ik dat ik niets vond wat echt bij mij paste. Toen ik op een dag wakker werd en ineens alles op z’n plek viel. Vrijwilliger worden bij Borstkankervereniging Nederland, hoe had ik daar niet eerder aan kunnen denken! Een plekje als vrijwilliger in het Serviceteam sprak mij meteen aan, omdat dit goed te combineren is met mijn baan en (zeker nu belangrijk) vanuit huis kan doen.

'Ik zou iedereen die twijfelt over vrijwilligerswerk over de streep willen trekken om het te doen'

Na een warm welkom heb ik nu mijn eerste dienst erop zitten. Ik zou iedereen die twijfelt over vrijwilligerswerk over de streep willen trekken om het te doen. Buiten dat je iemand anders helpt geeft het een bijzonder gevoel van voldoening voor jezelf.

Het doen van vrijwilligerswerk voelt voor mij als het ontbrekende puzzelstukje in die verschrikkelijk moeilijke puzzel waar ik de afgelopen jaren aan heb gewerkt. Nog niet eerder ervoer ik zo’n gevoel van verbinding en eenheid als die ik nu in het vrijwilligerswerk vind. Laten deze gevoelens nou ook net nodig zijn bij het afmaken van die moeilijke puzzel."

Meer informatie

Vanity en onze andere vrijwilligers van het Serviceteam zijn er voor jou! Zij kunnen je bijstaan met praktische informatie en emotionele steun. Bijvoorbeeld als je keuzes moet maken voor een bepaalde behandeling, je baalt van de late gevolgen of je gewoon eens lekker van je af wilt praten. Het Serviceteam is zowel telefonisch als digitaal bereikbaar.

Wil je meer weten over erfelijke aanleg voor borstkanker en BRCA? Dan kun je terecht bij Oncogen en in de besloten Facebookgroep BRCA en CHEK2 NL en BE.

Steun ons!

We steunen en inspireren vrouwen (en mannen) zoals jij door ervaringen van anderen te delen. Om dit te kunnen blijven doen, hebben we jouw financiële steun hard nodig!

Word lid of doe een eenmalige donatie

Anita
Verhaal

Anita

‘Er is nog te weinig aandacht voor het leven met uitgezaaide borstkanker’
Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!