Financieel
Financieel
Als je borstkanker krijgt, heeft dit gevolgen voor je werk en dus ook financieel. Hoeveel loon krijg je precies als je ziek wordt en daardoor niet meer kunt werken? Geldt dit ook als je uitzendkracht bent, een tijdelijk contract hebt of zzp’er bent? Wij leggen het uit.
Doorbetaling
Je werkgever moet de eerste twee jaar verplicht je loon doorbetalen. Hoeveel dat is, is per CAO verschillend. Maar het is minstens 70 procent van je brutoloon. De werkgever vergoedt meestal het eerste jaar 100 procent van je loon door en het tweede jaar nog 70 procent. Per beroepsgroep kan dit trouwens nog verschillen. Zoek het op in je CAO of vraag aan je werkgever wat de regels zijn.
Mocht je na twee jaar ziekte nog niet in staat zijn deels of volledig te werken, dan bepaalt het UWV of je recht hebt op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). Deze uitkering is lager dan je laatstverdiende loon.
Soort contract
Of je wel of niet in aanmerking komt voor een uitkering, hangt af van het type contract dat je hebt.
Uitzendkracht
Je kunt een ziektewetuitkering krijgen als je contract afloopt terwijl je nog ziek bent. Als je als uitzendkracht werkt, dan zijn er twee mogelijkheden. Stel, je werkt regelmatig voor hetzelfde uitzendbureau op basis van een vaste arbeidsovereenkomst, dan wordt je loon door het uitzendbureau doorbetaald. Als je zonder vast contract werkt, kom je in aanmerking voor een ziektewetuitkering van het UWV. Werk je als oproepkracht of op basis van een nul-urencontract? Dan hangt het van het soort contract af of je aanspraak kunt maken op de Ziektewet. De overheid vindt het de eigen verantwoordelijkheid van ondernemers om te zorgen voor een eigen inkomen en hun risico’s in te schatten. Ook in het geval van arbeidsongeschiktheid.
Declareren
Gezondheidsproblemen kunnen gevolgen hebben voor je financiële situatie. Misschien heb je hulp nodig in de huishouding of bij je persoonlijke verzorging. En behandelingen in het ziekenhuis of bij therapeuten brengen ook extra kosten met zich mee. Helaas worden niet alle extra kosten vergoed. Sommige kosten kun je declareren via je verzekering. Ook bij het invullen van je belastingformulieren kun je in sommige gevallen gemaakte kosten declareren. Er is wel een financiële drempel, maar het is zinvol te controleren of je ervoor in aanmerking komt. Op de website van de Belastingdienst lees je meer over belastingaftrek van zorgkosten en de voorwaarden.
Financieel plan
Natuurlijk brengt het veel onzekerheid met zich mee als borstkanker invloed heeft op je financiële situatie. Dit kan veel vragen oproepen. Re-Turn heeft het platform Financieel plan bij kanker opgezet. Hier zijn vragen en antwoorden te vinden voor mensen met kanker over hun financiële situatie. Zowel vragen van particulieren als van ondernemers worden op deze website beantwoord.