Concentratie- en geheugenproblemen

Concentratie- en geheugenproblemen

Concentratie

Als je borstkanker hebt of hebt gehad, kan het zijn dat je problemen krijgt met je geheugen. Sommige mensen hebben moeite zich te concentreren of focus te houden, of ze zijn vergeetachtig. Dit worden ook wel cognitieve klachten genoemd.

In alle fasen van de ziekte kunnen deze klachten optreden.

Vergeetachtig

Veel mensen vinden de eerste periode heftig en verwarrend. Dan worden er veel onderzoeken gedaan en krijg je de diagnose en het behandelplan te horen. Dat is een intensieve en emotionele tijd waarin veel mensen wat vergeetachtig zijn en moeite hebben zich te concentreren. Dat is logisch, je hoofd loopt over. Meestal gaan deze klachten vanzelf weer voorbij. Helaas is dat niet altijd zo en houden sommige mensen langer last van cognitieve klachten.

Cognitieve klachten

Herken je deze voorbeelden van geheugen- en concentratieproblemen bij borstkanker?

  • Geheugenproblemen (moeilijk dingen kunnen onthouden)

  • Concentratieproblemen en moeite met focus houden

  • Moeite hebben met dingen bedenken

  • Lastig onder tijdsdruk kunnen werken

  • Meerdere dingen tegelijk doen lukt niet

  • Nieuwe dingen leren lukt niet

  • Het idee hebben dat alles meer moeite kost dan voor je ziek werd

Niet iedereen die behandeld is voor borstkanker, krijgt deze klachten. Over het ontstaan ervan, bestaat dan ook nog veel onduidelijkheid.

We weten inmiddels wel dat (ex-)patiënten die vaker angstig en somber zijn, meer cognitieve klachten hebben. Er lijkt ook een relatie te zijn met vermoeidheidsklachten. Wie last heeft van vermoeidheid bij of na kanker, heeft vaker ook geheugen- en concentratieklachten.

Het aanpakken van angstige gevoelens, somberheidsklachten en/of vermoeidheid, kan er ook voor zorgen dat de cognitieve klachten afnemen.

Meer informatie

Bekijk de uitgebreide informatie over geheugen- en concentratieproblemen op kanker.nl.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!