Somberheid en depressie

Somberheid en depressie

Late gevolgen

Voor veel mensen gaat kanker gepaard met sombere gevoelens. Het is heel begrijpelijk dat je bang, verdrietig en boos bent. Een depressie gaat verder dat en kan gevolgen hebben.

Niet vrolijk

Het is logisch dat je niet vrolijk wordt van de diagnose borstkanker en het behandelplan dat voor je wordt uitgestippeld. Negatieve emoties zoals verdriet en boosheid horen bij dit proces, ze komen en gaan als het goed is ook weer.

Depressie

Een depressie is meer dan je even niet vrolijk voelen. Dat is een ziekte waar sommige mensen vatbaarder voor zijn dan anderen. Kenmerken van een depressie kunnen zijn: nergens zin in hebben, niet in beweging te krijgen zijn, een continu lusteloos gevoel hebben. Je hebt niet de puf om je gevoelens met de mensen op je heen te delen. Die neerwaartse spiraal kan duiden op een depressie.

Depressie en hormoontherapie

Word je behandeld met hormoontherapie, weet dan dat deze medicijnen de stofwisseling in jouw hersenen kunnen verstoren. Dit kan leiden tot depressieve gevoelens of dit soort gevoelens versterken.

Een depressie behandelen

Door gesprekken met een psycholoog of een psychotherapeut is een depressie vaak goed te behandelen. Met medicijnen (antidepressiva) kan de stofwisselingen in je hersenen beter in balans worden gebracht. Bespreek je gevoelens met je arts.

Zelf doen

Zorg dat je je fit voelt, dan geef je depressieve gevoelens minder ruimte.

  • Beweeg minimaal een half uur per dag, bij voorkeur in de buitenlucht.

  • Ga op tijd naar bed zodat je voldoende slaap.

  • Beperk alcohol.

  • Eet gevarieerd en gezond.

  • Wil je cannabis gebruiken voor jouw klachten? Overleg dit altijd met je arts.  

  • Gebruik geen andere drugs.

Meer informatie

Bekijk de uitgebreide informatie over angst bij kanker op kanker.nl.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!