Angst bij borstkanker
Angst bij borstkanker
Als je borstkanker hebt, is het heel normaal dat je bang bent. Artsen, naasten of lotgenoten kunnen je helpen om met deze gevoelens van angst om te gaan.
Borstkanker krijgen is ingrijpend. Angst en onzekerheid voelen is heel begrijpelijk en normaal. Angst voor behandelingen, voor terugkeer van borstkanker, voor uitzaaiingen, of angst voor de dood. Het kan helpen om met anderen hierover te praten. Zoals met je arts of naasten. Zij kunnen je helpen om met de angst om te gaan en waar mogelijk gerust te stellen.
Lichamelijke klachten
Angst merk je in je lichaam. Het gaat vaak samen met klachten als moeheid, hoofdpijn, spierspanning en slaapproblemen. Als je veel last hebt van angst, dan kan de huisarts je doorverwijzen naar een psycholoog of psychotherapeut. Hij of zij kan jouw angstklachten onderzoeken en je leren om beter met angst om te gaan.
Feiten en cijfers
Er zijn allerlei manieren om angst het hoofd te bieden. Zo kan het helpen als je de feiten kent. Ester Siemerink, internist-oncoloog en medisch manager oncologie bij de Ziekenhuis Groep Twente (ZGT), vertelt hier meer over in haar lezing tijdens onze Algemene Ledenvergadering in 2019.
'Voor de een is 4 tot 5 procent kans op terugkeer van de borstkanker een geruststelling terwijl datzelfde percentage voor de ander voelt als een reële bedreiging'
Ester Siemerink in het BVN artikel Samen nagaan hoe angst werkt voor jóu
Omgaan met angst
Als je eenmaal angstgevoelens ervaart, hoe ga je daar dan mee om? Volgens Anette Pet, klinisch psycholoog en psychotherapeut van het Helen Dowling Instituut, kun je het beste je angst erkennen en nagaan waar die nou precies uit bestaat. Daarvoor helpt Hoppa. Hoppa staat voor: angst herkennen, onderzoeken, erover praten, proberen en aanvaarden. Meer hierover hoor je in haar lezing tijdens onze Algemene Ledenvergadering.
Ook ervaringsdeskundige Désirée Hairwassers sprak tijdens de Algemene Ledenvergadering in 2019 over angst. Zij deelde haar eigen ervaringen. Kijk en luister naar haar verhaal.
'Bij angst gebeurt er van alles in je lichaam: je hart gaat sneller kloppen, je bloeddruk stijgt, je gaat zweten'
Anette Pet in het BVN artikel Omgaan met angst.
Lotgenotencontact
Ook de steun en ervaringen van lotgenoten kan helpen om met angst om te gaan. Er zijn verschillende manieren van lotgenotencontact. Onze vrijwilligers van de Ervaringslijn en het Serviceteam zijn er voor jou. Kijk hier voor een overzicht van steun en hulp.
Meer informatie
Wil je meer lezen over angst bij kanker? Kijk op de website van kanker.nl.