Relatie

Borstkanker en je relatie

Hartjes

Borstkanker heb je niet alleen, wordt vaak gezegd. De ziekte beïnvloedt je relatie. Alles wat gebeurt brengt nogal wat emoties teweeg, bij jou en bij je partner. En dat kan soms leiden tot relatieproblemen.

Dit proces maak je samen met je partner door. Eerst word je aan verschillende onderzoeken onderworpen, dan volgt de diagnose en een behandelplan. Deze periode wordt door veel mensen als hectisch en heftig ervaren. Het is goed je te realiseren dat jij en je partner tijd nodig hebben om te beseffen wat er allemaal gebeurt. 

Praktische veranderingen

Borstkanker grijpt in op jullie dagelijkse leven. Emotioneel maar ook praktisch gezien, omdat je tijdens de behandelingen hulp en zorg nodig hebt. Het is belangrijk om met elkaar te zoeken naar de juiste balans in huis. Wie doet wat? Wat kun en wil jij doen? Wie schakelen we in om ons te helpen? Stem samen af hoe jullie dit aanpakken en zorg voor een plan waarbij jullie je allebei goed voelen.

Blijf praten

Hoe lastig het ook kan zijn, blijf met elkaar in gesprek. Probeer jezelf te blijven en je emoties eerlijk te tonen, ook je verdriet, woede en angst.  Dit proces gaat onherroepelijk gepaard met dit soort negatieve emoties. Door ook die met elkaar te delen, ontstaat er meer wederzijds begrip. Probeer jezelf te blijven. En mocht je partner afwijzend reageren op wat jij zegt, deel dan de pijn die je daarbij voelt. Kankerpatiënten vinden het vaak ingewikkeld om negatieve emoties te delen en daarmee hun partner te belasten. Probeer het toch te doen, voor jezelf en voor je partner. Als je van elkaar weet wat je voelt en doormaakt, kun je elkaar beter tot steun zijn.

Relatietips

  • Spreek samen af wanneer jullie het gaan hebben over de ziekte en de gevolgen daarvan. Daarmee voorkom je dat jij de ander overvalt of zelf overvallen wordt.

  • Probeer eens tijdens een wandeling met elkaar te praten, in plaats van wanneer jullie tegenover elkaar zitten. Door te bewegen en even thuis weg te zijn, ontstaat er vaak een open gesprek.

  • Je bent niet je ziekte. Laat jullie leven dan ook niet overnemen door de borstkanker. Doe leuke dingen, ga erop uit, ontspan en geniet, als dat mogelijk is.

Gesprekstips

  • Deel je gedachten en gevoelens, je angsten en verlangens. Wees nieuwsgierig naar de emoties van je partner.

  • Luister. Meer niet. Oordeel niet. En ga niet meteen op zoek naar een oplossing. Wees ontvankelijk voor wat de ander met je deelt, zowel emoties als problemen.

  • Het is mooi om te delen wat je prettig vindt, waar je dankbaar voor bent en wat goed voelt.

  • Probeer aan te geven waar je behoeftes liggen. Respecteer daarin elkaars wensen en gevoelens.

  • Probeer niet voor een ander in te vullen wat diegene denkt, voelt of wil.

  • Accepteer dat jullie gevoelens niet altijd op een lijn hoeven te zitten.

  • Wees begripvol, ook op momenten dat jullie totaal anders met deze periode en diagnose omgaan.

Meer informatie

Lees verder over kanker en je relatie op kanker.nl.
Informatie voor partners van mensen met kanker vind je op kanker.nl.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!