Seksualiteit en intimiteit

Seksualiteit en intimiteit

Seksualiteit

Borstkanker zorgt voor veranderingen in je relatie, ook op het gebied van seksualiteit en intimiteit. Dat kan ingrijpend zijn.

Als je wordt behandeld voor borstkanker, verandert er van alles in je lichaam. Door de chemokuur kun je moe en misselijk zijn. Een borstoperatie kan ertoe lijden dat je je minder aantrekkelijk voelt. Er is een grote kans dat dit gevolgen heeft voor je seksleven.

Wat er door borstkanker precies verandert op seksueel gebied, is voor iedereen anders. Iedereen gaat op zijn of haar eigen manier om met die veranderingen. Hoe dit voor jou zal zijn, is niet te voorspellen en kan bovendien van tijd tot tijd verschillen. Zo kunnen er problemen ontstaan net na de diagnose, tijdens en na de behandeling, maar ook pas jaren later.

Dit zijn veelgehoorde veranderingen en klachten op seksueel gebied:

  • minder zin in seks en/of minder opgewonden worden
  • moeilijk of niet klaarkomen
  • overgangsklachten (zoals opvliegers of stemmingswisselingen) die het vrijen lastig maken
  • vaginale droogte
  • pijn bij het vrijen
  • verandering van het gevoel in je bost(en) en/of het litteken

Ook veranderingen van je zelfbeeld en veranderingen in je relatie kunnen een rol spelen bij problemen op seksueel gebied. Lees hier meer over borstkanker en je relatie.

Invloed van onderzoeken en behandelingen op je seksleven

Als je de diagnose borstkanker krijgt, volgen er onderzoeken en behandelingen. Je wordt in het ziekenhuis regelmatig aangeraakt door vreemde handen en kunt door alles wat er gebeurt het gevoel krijgen dat je lichaam niet langer van jou is. Het plezier dat je normaal gesproken aan je lichaam kunt beleven, raakt dan misschien op de achtergrond. Het is niet vreemd als je daardoor minder zin hebt in seks. Daarnaast hebben verschillende behandelingen invloed op je lichaam.

Na de operatie kun je last hebben van het litteken of kan je borst – als deze niet is verwijderd – veranderd zijn qua vorm, grootte of kleur. Het gevoel is vaak ook anders, zowel in de borst als in de tepel. Door bestraling kan het gezonde weefsel in je borst beschadigd raken, wat ook gevolgen heeft voor het gevoel in je borst.

Al deze veranderingen kunnen ertoe leiden dat het niet langer fijn is als het geopereerde of bestraalde gebied wordt aangeraakt. Je kunt daar zelfs angst voor ontwikkelen, zeker als je pijn hebt. Ook kan je tepel minder hard worden. Dit alles kan ertoe leiden dat je minder of niet opgewonden raakt.

Ook andere gevolgen van de behandelingen hebben mogelijk invloed op je seksleven. Als je bijvoorbeeld lymfoedeem hebt of een stijve schouders, waardoor je tijdens het vrijen pijn krijgt. Vermoeidheid kan de zin in seks doen afnemen, net als het gevoel dat je door alles wat er met je borsten gebeurt, minder vrouw bent.

Invloed van chemotherapie, hormonale therapie en doelgerichte therapie

Als je wordt behandeld met medicijnen, geldt dat de bijwerkingen van invloed kunnen zijn op je seksleven. Dit kan het geval zijn bij chemotherapie, hormonale therapie en doelgerichte therapie. Deze medicatie komt niet alleen bij de kankercellen, maar door je hele lichaam en kunnen daardoor gevolgen hebben voor je seksualiteit. Zo kan vrijen pijnlijk zijn door droge slijmvliezen in je vagina en kun je last hebben van vaginale bloedingen. Ook heb je een grotere kans op vaginale infecties, met jeuk, afscheiding of een branderig gevoel als gevolg (als je hier last van hebt, overleg dan met je arts over de beste behandeling). Sommige behandelingen hebben zenuwbeschadigingen tot gevolg, wat ervoor kan zorgen dat aangeraakt worden niet prettig is. De behandeling kunnen ook je geslachtshormonen verstoren, waardoor je minder zin hebt in seks. En met bijwerkingen als kaalheid, diarree, misselijkheid en vermoeidheid, voel je je misschien minder aantrekkelijk.

Je seksleven na de behandeling

Chemotherapie en doelgerichte therapie zijn behandelingen die doorgaans een paar maanden tot een jaar in beslag nemen. Voor hormonale therapie geldt dat je vaak vijf tot tien jaar wordt behandeld. Tijdens de behandeling kun je (veel) last hebben van de gevolgen ervan voor je seksleven. Maar ook als de behandeling deels of helemaal achter de rug is, is de invloed op je seksleven soms nog merkbaar, bijvoorbeeld als je moeite hebt te wennen aan de blijvende veranderingen in je lichaam of als je erg moe blijft. Ook voor je partner kan het moeilijk zijn om om te gaan met de veranderingen, zowel tijdens als na de behandeling. Hoe hij of zij reageert, heeft ook invloed op jou. Belangrijk is om samen te blijven praten over de veranderingen en seksuele problemen. Zo krijg en houd je begrip voor elkaar.

Brochure Intimiteit en seksualiteit bij borstkanker

Veel vrouwen – en mannen – die borstkanker hebben (gehad), hebben behoefte aan informatie en tips over seksualiteit, omdat veranderingen soms als problemen worden ervaren. Het is zonde om hiermee te blijven zitten als er praktische oplossingen zijn. Daarom heeft Borstkankervereniging Nederland een brochure gemaakt.

Bekijk hier de brochure.

Meer informatie over borstkanker en seks

Op internet is veel informatie te vinden over seksualiteit en borstkanker. Op de volgende sites kun je terecht.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!