Vruchtbaarheid

Vruchtbaarheid

Vruchtbaarheid

Van behandelingen als chemotherapie en hormonale therapie kun je onvruchtbaar worden. Bespreek je eventuele kinderwens met je arts voor je begint met de behandelingen.

Chemotherapie en hormoontherapie

De invloed van behandelingen zoals chemotherapie en hormoontherapie op jouw vruchtbaarheid, hangt samen met een aantal factoren:

  • De soort en de dosis van de medicijnen die je krijgt voorgeschreven

  • Je leeftijd

  • De status van je vruchtbaarheid voor de start van de behandelingen

Kinderwens

Er zijn verschillende manieren om je vruchtbaarheid te sparen voor je begint aan de behandeling van borstkanker. Er zijn ook mogelijkheden om je kinderwens in vervulling te laten gaan als je onvruchtbaar bent geworden.

Bionda

'De oncoloog vertelde me dat ik negentig procent kans had om onvruchtbaar te worden door alle behandelingen. Daar schrok ik heel erg van'

Bionda (33) over borstkanker en een kinderwens. Lees hier haar verhaal.

Anticonceptie

De kans bestaat dat je van de behandelingen van borstkanker onvruchtbaar wordt, maar desondanks fungeren deze medicijnen niet als anticonceptie. Kies in overleg met je arts voor de juiste anticonceptie voor jou. Tijdens de borstkankerbehandelingen en de eerste periode daarna is het namelijk niet verstandig zwanger te worden, omdat de ongeboren baby schade kan oplopen door de behandelingen.

Als je hormoongevoelige borstkanker hebt (gehad), moet je hormonen vermijden. En valt de keuze voor anticonceptie met hormonen dus af. Goede alternatieven zijn het koperspiraaltje en condooms.

Meer informatie

Meer over vruchtbaarheid en de behandeling van kanker lees je op kanker.nl.

Freya is de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Bekijk hier hun website.

Op de website van Aya Zorgnetwerk vind je een aantal video’s over de meest gangbare methoden voor het behouden van vruchtbaarheid.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!