Jonge vrouwen met borstkanker

Jonge vrouwen met borstkanker

Jonge vrouw

Borstkanker komt het meest voor bij vrouwen in de leeftijd van 60 tot 75 jaar. Toch is ongeveer een kwart van de vrouwen die borstkanker krijgt jonger dan 50 jaar. Dat zijn jaarlijks zo’n 3.000 vrouwen. Voor deze groep is borstkanker anders dan voor oudere patiënten. Zo is de kans op terugkeer groter en zijn de behandelingen anders.

Ontdekken van borstkanker bij jonge vrouwen

Vaak wordt borstkanker bij vrouwen onder de vijftig jaar later ontdekt. Het borstweefsel in de jonge borst is compacter, waardoor afwijkingen moeilijker te vinden zijn. Bovendien denken jonge vrouwen meestal niet meteen aan borstkanker als ze een afwijking in hun borst voelen of zien. Ze komen vaak later met klachten bij de huisarts. Dat maakt dat de diagnose later gesteld wordt, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Behandeling van borstkanker bij jonge vrouwen

Borstkanker bij vrouwen onder de vijftig is vaak agressiever dan bij oudere patiënten. Dit maakt dat de kans op een slechtere afloop groter is. Ook is er een grotere kans op terugkeer van borstkanker. Toch zijn er steeds meer succesvolle behandelingen voor jonge vrouwen, die een goede kans op overleving bieden. Hoewel de behandelingen hetzelfde kunnen zijn als bij oudere patiënten, krijgen jongere vrouwen vaker aanvullende behandelingen, zoals chemotherapie en hormoontherapie.

Lees hier meer over behandelingen bij borstkanker.

Impact van borstkanker op sociaal en privéleven

Als jonge vrouw sta je vaak anders het leven dan mensen die al wat ouder zijn. Misschien ben je bezig om carrière te maken, heb je een actief sociaal leven of heb je een gezin met jonge kinderen. De impact van de diagnose borstkanker kan dan veel vragen bij je oproepen. Kan ik nog kinderen krijgen? Hoe vertel ik aan mijn kinderen dat ik ernstig ziek ben en kan ik ze nog zien opgroeien? Wat doet de ziekte met mijn relatie? Of hoe vind ik een partner en wanneer vertel ik dat ik ziek ben geweest? Kan ik nog werken? Het is belangrijk om bij deze vragen stil te staan en ze te bespreken met je naasten. Onze B-bewust checklist helpt je hierbij.

Bijwerkingen en late gevolgen als je jong bent

De behandeling van borstkanker kan verschillende klachten veroorzaken. Als deze klachten niet overgaan, noemen we dat late gevolgen. Veelvoorkomende problemen bij jonge vrouwen zijn een vervroegde overgang, vermoeidheid, minder zin in seks hebben en concentratieproblemen. Deze late gevolgen kunnen de kwaliteit van leven beïnvloeden.

Chemotherapie of hormoontherapie bij jonge vrouwen tast vaak de vruchtbaarheid (tijdelijk) aan. De behandeling kan zelfs de menstruatiecyclus blijvend stilleggen of de eierstokken beschadigen. Nadat de behandeling is afgerond, kan de menstruatiecyclus zich ook weer herstellen. Dit is mede afhankelijk van de leeftijd van de vrouw. Hoe jonger je bent, hoe groter de kans dat de cyclus zich herstelt. Op de website van Aya Zorgnetwerk vind je een aantal video’s over de meest gangbare methoden voor het behouden van vruchtbaarheid.

Seksualiteit en intimiteit bij jonge vrouwen

Bijna de helft van de jonge mensen met kanker geeft aan dat zorgverleners de seksuele gevolgen van hun ziekte onvoldoende met hen bespreken, terwijl ze daar wel behoefte aan hebben. In de podcast De Bespreekkamer vertellen ervaringsdeskundigen eerlijke, ontroerende en grappige verhalen over seksualiteit en intimiteit bij jongvolwassenen met kanker. Medisch specialisten en seksuologen geven heldere antwoorden op vragen die onbeantwoord blijven in het ziekenhuis.

Wil je meer weten over seksualiteit en intimiteit bij borstkanker? Lees onze folder.

Erfelijke aanleg voor borstkanker

Als je op jonge leeftijd borstkanker krijgt, kan het zijn dat er sprake is van een erfelijke aanleg. Zeker als er in jouw familie meerdere mensen zijn met borst-, eierstok- of prostaatkanker. In dat geval kan een klinisch geneticus erfelijkheidsonderzoek uitvoeren. Meer over erfelijke aanleg voor borstkanker lees je op de website van Stichting Erfelijke Kankers.

Lees verder onder de banner.

banner nieuwsbrief
Steun BVN

Heb jij veel aan onze informatie?

Dagelijks werken we aan het publiceren van actuele, betrouwbare en objectieve informatie. Informatie die jou helpt om te bepalen wat voor jou de beste optie is en om overwogen beslissingen te kunnen nemen. Vind je het belangrijk dat we dit nu en in de toekomst kunnen blijven doen?

Amazones

Per 1 april 2021 is de website de-amazones.nl helaas uit de lucht. Met veel respect en waardering kijken wij terug op wat De Amazones hebben gebracht. Oprichters Diana Gosens en Natalie van der Vegt hadden de naam ‘Amazones’ heel goed gekozen. Het strijdbare, daar herkenden zij zich in. Net als veel vrouwen die op het forum lief en leed met elkaar deelden. Niet afwachten, maar zoeken naar informatie. Kennis en informatie delen, humor en elkaar steun geven. De Amazones hebben voor heel veel vrouwen heel veel betekend.

Hier lees je meer over ons besluit om met De Amazones te stoppen.

Hier lees je het interview met Ellen Kooijmans, zij kwam kort na de oprichting bij De Amazones.

AYA-zorg, voor jonge mensen met kanker

Om jou optimaal te ondersteunen tijdens en na jouw behandeling, bieden alle UMC's, het Antoni van Leeuwenhoek en een groeiend aantal algemene ziekenhuizen AYA-zorg aan. Deze zorg sluit naadloos aan op de medische behandeling van jonge mensen met kanker, waar jouw eigen arts altijd verantwoordelijk voor blijft. De AYA-verpleegkundig specialist kijkt samen met jou wat jij nodig hebt om de behandelingen zo goed mogelijk te doorstaan en de regie over jouw eigen leven te behouden. Op de website van het AYA Zorgnetwerk lees je waar je AYA-zorg kunt vinden.

Ondersteuning voor jonge vrouwen met kanker

Voor jonge vrouwen met (borst)kanker bestaan er verschillende organisaties en intiatieven. Ook zijn er (digitale) plekken waar je in gesprek kan gaan met andere ervaringsdeskundigen, verhalen kan lezen en vragen kan stellen. Hier lees je meer over de verschillende soorten ondersteuning.

Blogs en vlogs

Meer blogs vind je op onze website.

Facebookgroepen (besloten)

Instagram

Op Instagram zijn een aantal jonge vrouwen die je kunt volgen, zoals @lindahakeboom @MaudvanOossanen @steephy.breastcancer @kimgringhuis en @noshameinmyscargame

Websites

Ervaringsverhalen op onze website, onder meer over borstreconstructie (met foto’s).

Op de website van Stichting Jong Borstkanker vind je informatie, blogs en ervaringen.

Kanker.nl heeft fora, blogs en verhalen over borstkanker.

Stichting Jongeren en Kanker brengt jongvolwassenen tussen de 18 en 35 jaar die te maken hebben gekregen met kanker met elkaar in contact.

Boeken

Er verschijnen geregeld boeken over borstkanker. Wij brengen deze onder de aandacht via onze boekenclub.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!