Inwendige prothese

Inwendige prothese

Een prothese, ook wel implantaat genoemd, is een kunstmatige vervanging van je borst. Siliconen protheses zijn het meest gangbaar, maar er bestaan ook watergevulde protheses (in een siliconen omhulsel). Overleg met je arts over de verschillende mogelijkheden op het gebied van protheses.

Als je kiest voor een prothese, is er een aantal keuzemogelijkheden, zoals een directe of indirecte reconstructie. Ook is er de keuze tussen eerst een tissue expander nemen of direct een prothese plaatsen. Soms kun je zelf de keuze maken, soms vallen in jouw situatie bepaalde opties af. Dit hoor je van je arts.

Een borstreconstructie met behulp van een prothese is over het algemeen een eenvoudige en weinig tijdrovende ingreep. Bovendien herstel je sneller dan na een operatie met lichaamseigen weefsel. Omdat een prothese lichaamsvreemd is, zal de gereconstrueerde borst na de operatie wat kouder aanvoelen dan na een reconstructie met eigen weefsel.

Een prothese heeft een beperkte houdbaarheidstermijn waardoor deze op den duur zal moeten worden verwisseld. Bijvoorbeeld vanwege kapselcontractuur of een scheur in de prothese. Een prothese is lichaamsvreemd materiaal en veroorzaakt altijd kapselvorming. Dit betekent dat er zich littekenweefsel rondom de prothese vormt. Dit is op zich geen probleem, tenzij het kapsel gaat samentrekken. Dit heet een kapselcontractuur. Een ernstige kapselcontractuur zorgt ervoor dat de borst vaster en pijnlijk aanvoelt en van vorm verandert. De prothese moet dan worden vervangen.

Veiligheid en risico's

Tegenwoordig hebben protheses een ruw oppervlak, waardoor kapselvorming minder snel ontstaat. De structuur is zodanig, dat ze niet kunnen leeglopen. Ook niet bij een scheurtje in het omhulsel. Voor vragen over de veiligheid en risico’s van het gebruik van protheses kun je terecht bij je plastisch chirurg of de chirurgische bijsluiter 'borstvergroting' van de NVPC website downloaden. Slechts heel zelden hebben vrouwen met een borstprothese een verhoogde kans op een zeldzame vorm van de lymfeklierkanker BIA-ALCL. Dit is geen reden voor paniek, het komt maar heel zelden voor. Bovendien is de ziekte vaak goed te behandelen. 95% van de vrouwen die de ziekte krijgt, geneest.

Registratie

Sinds april 2015 registreren plastisch chirurgen borstimplantaten. In deze registratie wordt opgenomen welk soort implantaat je hebt. Als blijkt dat een bepaald type prothese niet veilig is, kan gemakkelijk achterhaald worden wie dit type prothese heeft.

Wat te doen bij klachten?

Soms ervaren vrouwen klachten die mogelijk te maken hebben met de implantaten. Als je vragen hebt of klachten ervaart, adviseren we je om als eerste contact op te nemen met je arts. Je kunt ook bij onze vragen en antwoorden kijken of je vraag ertussen staat of contact opnemen met BVN door je vraag te stellen aan ons Serviceteam.

Explantatie borstprothese

Indien je prothese aanhoudende klachten geeft, kan het nodig zijn deze te laten verwijderen. Als behandeling van de klachten door een internist of klinisch immunoloog geen oplossing biedt, is er sprake van medische noodzaak en wordt explantatie (het verwijderen) van het borstimplantaat vergoed door de basisverzekering.

Explantatie wordt vergoed als klachten worden veroorzaakt door:

  • Een gescheurde prothese

  • Ernstige lokale pijnklachten

  • Een infectie die niet reageert op andere behandelingen (zoals antibiotica).

  • Als de prothese niet samen gaat met de behandeling van borstkanker.

  • Bij ALCL. Vrouwen met een borstprothese hebben een verhoogde kans op BIA-ALCL, een zeldzame vorm van de lymfeklierkanker, zo blijkt uit Nederlands onderzoek. Dit komt zeer zelden voor en de ziekte is goed te behandelen. 95% van de vrouwen met deze ziekte, geneest. Als je ALCL krijgt, moet je prothese worden verwijderd. Dit valt onder de vergoeding van je verzekering.

  • Bij ASIA. Een zeer klein aantal vrouwen met borstimplantaten heeft symptomen die vergelijkbaar zijn met die van bekende ziekten van het immuunsysteem, zoals systemische lupus erythematodes, reumatoïde artritis, sclerodermie en andere artritisachtige ziektes. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat vrouwen met borstimplantaten een verhoogd risico op deze ziekten hebben. Het optreden van symptomen de te maken hebben met het immuunsysteem na het plaatsen van implantaten staat bekend als ASIA, Auto-Immune Syndrome by Adjuvants. Als je symptomen ervaart die kunnen passen bij ziekten van het immuunsysteem, adviseren wij je dit te bespreken met de plastisch chirurg, internist of immunoloog.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!