Welke opties heb je?

Welke opties heb je?

Na een amputatie heb je vaak de keuze voor een borstreconstructie. Dit hoeft natuurlijk niet. Er zijn allerlei redenen waarom vrouwen ervoor kiezen geen reconstructie te laten doen. Hier lees je meer over welke mogelijkheden je hebt. Hier lees je meer over welke mogelijkheden je hebt.

Niet reconstrueren

Er zijn allerlei redenen waarom vrouwen ervoor kiezen geen reconstructie te laten doen. Bijvoorbeeld omdat ze bestraald zijn, waarna een reconstructie gecompliceerder is. Of omdat ze geen nieuwe operatie willen na een zwaar behandeltraject. In dat geval kan je ervoor kiezen om een uitwendige prothese te gebruiken. Er zijn ook vrouwen die er bewust voor kiezen om geen prothese te dragen. 
 

Wel reconstrueren

Bij het maken van een keuze over welke borstreconstructie het beste bij je past, is de plastisch chirurg een belangrijke gesprekspartner. Niet elke borstreconstructie kan bij iedereen worden uitgevoerd. Factoren als lichaamsbouw, (over)gewicht, eventuele ziektes, roken, bestraling en de grootte en vorm van je borst spelen bijvoorbeeld een rol.

Bespreek met de plastisch chirurg wat je wilt weten, wat voor jou belangrijk is en als je dit al weet: de optie waar jij graag voor wilt gaan. Als je de deskundige visie van een plastisch chirurg in een ander centrum wilt vragen, kan dat. Een second opinion vraag je aan via je huisarts of medisch specialist. Een second opinion kost vaak tijd. Bespreek met je arts of je voldoende tijd hebt om dit traject in te gaan. Als je een langzaam groeiende tumor hebt, is er bijvoorbeeld meestal voldoende tijd om een second opinion te vragen.

Om te ontdekken wat je wilt en wat voor jou belangrijk is, kan de checklist Borstreconstructie van B-bewust je (praktische) ondersteuning bieden. Bijvoorbeeld om gesprekken met de plastisch chirurg goed voor te bereiden.

Directe of uitgestelde reconstructie

Als je voor een reconstructie kiest, is er de mogelijkheid voor een directe of voor een uitgestelde reconstructie. Een directe reconstructie wordt gedaan tijdens dezelfde operatie waarin de amputatie plaatsvindt. Dit geeft meestal een cosmetisch mooier resultaat dan een uitgestelde reconstructie, doordat er meer huid kan worden gespaard, de vorm van de borst beter kan worden behouden en er rekening kan worden gehouden met de plaats van het litteken.

Bij een directe reconstructie is er iets meer risico op complicaties dan bij een uitgestelde reconstructie. Directe reconstructiemethoden geven geen verhoogd risico op (de terugkeer van) borstkanker.

Een uitgestelde reconstructie vindt doorgaans drie tot zes maanden na de borstamputatie plaats. Het operatiegebied moet in ieder geval voldoende hersteld zijn. Als je na een borstamputatie wordt bestraald, is het beter langer te wachten met de reconstructie totdat de huid en de onderliggende weefsels volledig hersteld zijn van de acute bijwerkingen van de bestraling. Overleg met je arts wat voor jou het beste moment is om een uitgestelde reconstructie te doen.

Lichaamseigen weefsel of prothese

Als je een reconstructie wilt, welke soort wordt het dan? Je kunt een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel laten doen of met een inwendige prothese

Kies je ziekenhuis

Als je kiest voor een borstreconstructie, kun je in de meeste gevallen zelf kiezen in welk ziekenhuis je geopereerd wordt. Voor informatie over de borstkankerzorg en borstreconstructie die geboden wordt in ziekenhuizen in Nederland kun je terecht in de Monitor Borstkankerzorg. De informatie in de Monitor bestaat uit het zorgaanbod per ziekenhuislocatie, informatie en organisatie en patiëntenervaringen. Met de Monitor kun je ziekenhuizen op deze kenmerken en/ of op afstand selecteren, vergelijken en de details inzien. Zo kun je bijvoorbeeld selecteren op de mogelijkheden voor een directe reconstructie en reconstructie met eigen weefsel.

Niet in alle ziekenhuizen kun je een directe reconstructie laten doen. Ook doen niet alle plastisch chirurgen alle soorten reconstructies. Wil je een reconstructie die niet in jouw ziekenhuis wordt gedaan? Informeer bij je plastisch chirurg naar welk ziekenhuis je dan het beste kunt gaan. Of vraag het aan lotgenoten. Hier zijn verschillende groepen lotgenoten waar je terecht kunt.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!