Ervaringen chemotherapie

Ervaringen chemotherapie

Vanwege de bijwerkingen zijn veel patiënten bang voor chemotherapie. Niet iedereen krijgt echter ernstige klachten als misselijkheid, vermoeidheid en haarverlies. Bovendien zijn er manieren om de klachten te verminderen. Wat kun je zelf doen om de chemotherapie beter te doorstaan? Hier lees je de adviezen die zijn samengesteld op basis van ervaringen van patiënten.

'Vraag naar mogelijkheid van Port-a-cath als je moeilijk te prikken bent of last van hebt'

Jouw behoefte is leidend

Voordat je begint aan chemotherapie bespreekt je arts de behandeling met je. Dat is het moment om stil te staan bij bijwerkingen en late gevolgen en de mogelijke impact daarvan op jouw dagelijks leven. Als je van te voren weet wat je kunt verwachten, kan dit helpen om er beter mee om te gaan als je de klachten krijgt. Bereid dit gesprek dus goed voor en stel vragen. Daarbij kun je gebruik maken van B-bewust. Bespreek ook vooraf met de verpleegkundige wat voor jou fijn is: wil je vroeg komen, een rustige kamer, iets te eten tijdens het wachten? Veel kan als je het overlegt. Als je zelf tijdens of kort na een kuur bijwerkingen ervaart die je te zeer belasten of waarvan je bang wordt, aarzel dan nooit om contact te zoeken met je behandelend arts of een verpleegkundig specialist. Je krijgt altijd een telefoonnummer mee waarop dag en nacht iemand bereikbaar is. Een kuur kan bijvoorbeeld worden aangepast of uitgesteld. Geef aan wat voor jou belangrijk is en bespreek je vragen en twijfels.

'Voordat ik met de chemo begon heb ik een pasfoto laten maken. Niet bewust maar ik ben er nu heel blij mee, ik ben veranderd'

Chemo checklist

Wij vroegen aan (ex-)borstkankerpatiënten tips en adviezen bij chemotherapie. Neem iemand mee voor afleiding, breng voorafgaand aan de behandeling een bezoek aan de tandarts en probeer zoveel mogelijk te bewegen, waren veel voorkomende antwoorden. Op basis van de vele reacties hebben we twaalf adviezen opgesteld in onze chemo checklist.

Bekijk hier de checklist

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!