Controles en nazorg bij borstkanker

Controles en nazorg bij borstkanker

Het einde van de behandeling betekent vaak niet dat je klaar bent in het ziekenhuis. Tijdens je herstel en daarna word je goed in de gaten gehouden. Je krijgt nazorg en regelmatig ga je op controle.

Controles na de behandeling van borstkanker

Na afloop van de genezende behandeling van borstkanker, blijf je nog vijf tot tien jaar onder controle van je arts en/of verpleegkundig specialist. Tijdens de controles wordt voornamelijk onderzocht of de behandeling effect heeft gehad en of de kanker niet is teruggekomen. De controles kunnen in het ziekenhuis plaatsvinden, maar soms kun je ook terecht bij je huisarts. Ook als je niet meer beter kunt worden, ga je vaak nog op controle bij je arts. Dan wordt gekeken hoe je ziekte zich ontwikkelt.

De controles bij je arts zijn het moment om de late gevolgen van je ziekte en/of behandeling te bespreken. Dit kunnen fysieke gevolgen zijn, maar ook mentale. Het is goed om hierover te praten en samen met je arts te bekijken wat er eventueel aan gedaan kan worden. Je arts kan je bijvoorbeeld doorsturen naar een fysiotherapeut, diëtist of psycholoog.

Controleschema

De eerste vijf jaar is het risico op terugkeer van de borstkanker het grootst. Dat is de reden dat je in de vijf jaar na je behandeling jaarlijks een lichamelijk onderzoek en een mammografie krijgt. Als je een borstamputatie hebt gehad, krijg je alleen een mammografie van de borst waar geen tumor in zat. Vrouwen met een erfelijke aanleg voor borstkanker, krijgen ook een MRI-scan.

Het controleschema vanaf vijf tot tien jaar na de borstkankerbehandeling, verschilt per leeftijdscategorie. De arts bespreekt met je hoe vaak je op controle komt en wat er precies wordt onderzocht.

Angst voor controles na borstkanker

De één kijkt uit naar de controles, omdat het een veilig idee kan zijn dat je goed in de gaten wordt gehouden. Maar het is ook goed mogelijk – en begrijpelijk – dat je het spannend vindt om op controle te gaan. Misschien ben je bang dat de kanker is teruggekomen of dat kankercellen zich hebben uitgebreid. Het is goed om deze angst te bespreken met je arts. Misschien is het voor jou fijner om minder vaak – of juist vaker – op controle te gaan. Of misschien kun je sommige afspraken telefonisch doen. Het is mogelijk om helemaal af te zien van de controles, deze zijn immers niet verplicht. Bespreek dit altijd met je arts en geef aan waarom je geen controles meer wilt. Denk goed na over de gevolgen van deze beslissing en bespreek ook deze met je dokter.

Klachten tussen de controles door

Natuurlijk kan het gebeuren dat je tussen de controles door last krijgt van klachten, zoals pijn of extreme vermoeidheid. Als deze klachten langer dan twee weken aanhouden – of als je je eerder zorgen maakt – neem dan contact op met je huisarts. Hij of zij kan je onderzoeken en eventueel doorsturen naar je specialist. Laat je ook altijd controleren als je een knobbeltje voelt in de aangedane of in de andere borst.

Keuzehulpen bij nazorg na borstkanker

Op het gebied van nazorg kun je, net als bij je behandeling, zelf een aantal beslissingen nemen. Soms is het moeilijk om alle mogelijkheden en consequenties te overzien. Om je te helpen beslissingen te nemen over je nazorg en om goed voorbereid op gesprek te gaan bij je arts en/of verpleegkundig specialist, kun je gebruik maken van online ondersteuning.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!