Doelgerichte medicijnen bij hormoongevoelige borstkanker
Doelgerichte medicijnen bij hormoongevoelige borstkanker
Hoewel de meeste doelgerichte therapie voor HER2-positieve borstkanker is, zijn er ook een aantal doelgerichte medicijnen voor hormoongevoelige borstkanker. Doelgerichte therapie versterkt de werking van de hormoontherapie, waardoor de medicatie langer effectief blijft.
De soorten doelgerichte medicijnen voor hormoongevoelige borstkanker zijn:
-
Everolimus
-
CDK4/6-remmers: palbociclib, ribociclib en abemaciclib
-
PIK3CA remmer Alpelisib
Everolimus
Everolimus is een doelgericht medicijn voor uitgezaaide borstkanker en wordt altijd gegeven in combinatie met een aromataseremmer, een vorm van hormoontherapie. Het effect van hormonale therapie kan na verloop van tijd afnemen, als kankercellen resistent worden voor de medicijnen. De tumor kan dan weer gaan groeien. Everolimus kan ervoor zorgen dat de borstkanker niet of minder resistent wordt voor hormoontherapie.
Zowel Everolimus als de aromataseremmer neem je dagelijks, in de vorm van een tablet.
CDK4/6-remmers: palbociclib, ribociclib en abemaciclib
Er zijn nog meer doelgerichte medicijnen die in combinatie met hormoontherapie bij uitgezaaide borstkanker worden gegeven. Palbociclib (Ibrance®), ribociclib (Kisqali®) en abemaciclib (Verzenio®). Dit zijn CDK4/6-remmers die de eiwitten die kankercellen nodig hebben om te groeien remmen. Deze eiwitten worden ook wel CDK4/6 genoemd.
CDK4/6-remmers worden altijd in combinatie met hormoontherapie gegeven. Dat kan een aromataseremmer zijn of fulvestrant.
Deze drie soorten eiwitremmers hebben een vergelijkbare werking, maar wel andere bijwerkingen. Bespreek met je arts wat de bijwerkingen zijn en welke jij in jouw persoonlijke situatie acceptabel vindt.
Alpelisib
Dit een zogenaamde PI3K remmer. Alpelisib (merknaam Piqray®) remt de groei van teruggekeerde, hormoongevoelige borstkanker. Alpelisib werkt alleen als tumorcellen een specifieke verandering (mutatie) in het DNA hebben opgelopen: in de PIK3CA gen. Deze mutatie leidt tot groei van de tumor. Het middel alpelisib remt de effecten van deze mutatie. Alpelisib wordt gegeven in combinatie met anti-hormonale therapie (fulvestrant) en is alleen nog onderzocht en goedgekeurd voor vrouwen na de overgang en mannen.
In Nederland wordt alpelisib in principe pas gegeven nadat een behandeling met een CDK4/6 remmer niet meer werkt. Eerst moet met behulp van een genetische test worden vastgesteld dat tumorcellen de PIK3CA mutatie hebben, wat bij ongeveer 40% van de patiënten (met subtype HR+, HER2- uitgezaaide borstkanker) het geval is. Deze behandeling wordt sinds april 2021 vergoed. Op dit moment mag nog niet in alle ziekenhuizen alpelisib worden voorgeschreven. Welke ziekenhuizen dit zijn, is nu nog niet bekend. Het kan daarom zijn dat alpelisib in het ene ziekenhuis al beschikbaar is en in het andere ziekenhuis (nog) niet.
Ga in gesprek met je oncoloog als je wilt weten of je voor alpelisib in aanmerking komt. Alpelisib heeft bijwerkingen. Met name een risico op verhoogde bloedsuikerwaardes (hyperglykemie).