Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk

Wetenschappelijk onderzoek, ook wel studie of trial genoemd, draagt bij aan nieuwe kennis op het gebied van (borstkanker)zorg.

Medisch-wetenschappelijk onderzoek is bedoeld om:

  • Betere behandelingen voor ziekten te vinden.

  • Meer over een ziekte te weten te komen.

  • Een ziekte op te sporen.

Soms kun je meedoen aan wetenschappelijk onderzoek. Overleg met je zorgverlener wat het in jouw situatie betekent en neem de tijd om zelf een goede afweging te maken of je wel of niet mee wilt doen. Als je zelf een onderzoek hebt gevonden waar je aan mee wil doen, dan kun je dit aangeven bij je arts.

Tijdens wetenschappelijk onderzoek worden er gegevens verzameld, bijvoorbeeld het effect op een behandeling, lichaamstemperatuur of bloedwaarden. Soms moet je ook iets doen, zoals een dagboek bijhouden, testen maken op de computer of aangeven hoe je je voelt. Dat hangt af van het onderzoek.

Deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek

Overweeg je om deel te nemen aan één van de lopende onderzoeken? Wij geven je een zo compleet mogelijk overzicht van lopende studies (trials) bij borstkanker:

Het overzicht is gemaakt in samenwerking met het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en Kanker.nl. Dit is niet compleet, omdat ziekenhuizen niet alle trials doorgeven. Vraag dus altijd bij je zorgverlener na wat er nog meer mogelijk is. Staat een onderzoek er niet op, laat het ons dat weten dan melden wij dit aan IKNL.

Wil je weten wat er wereldwijd aan onderzoeken lopen? Kijk dan op de website Clinical Trials. Let wel, er gebeuren wereldwijd veel onderzoeken waar je vanuit Nederland niet zomaar aan kunt deelnemen. Vraag naar de mogelijkheden bij je behandelend arts.

Patiënten Adviesgroep (PAG) bij wetenschappelijk onderzoek

Hoe meer het perspectief van patiënten wordt meegenomen in trials en onderzoeken, hoe bruikbaarder de uitkomsten zijn voor de patiënten. In de Patiënten Adviesgroep (PAG) zitten twintig ervaringsdeskundigen die patiëntenperspectief inbrengen bij wetenschappelijk onderzoek. Met als doel dat onderzoeksaanvragen aangescherpt worden, patiënteninformatie over onderzoeken duidelijk is en dat de uitvoering van onderzoeken zoveel mogelijk aansluit bij wensen en behoeften van deelnemende patiënten. De PAG is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse Borstkankeronderzoekgroep (BOOG) en BVN.

Ben je onderzoeker en wil je een aanvraag doen voor patiëntenadvies? Vult u dan dit formulier in.

Top 7 thema’s die patiënten belangrijk vinden voor wetenschappelijk onderzoek

Welk onderzoek naar borstkanker vinden patiënten belangrijk? Dat achterhaalde de expertgroep ‘Wetenschappelijk onderzoek’ van BVN. Ervaringsdeskundigen en zorgprofessionals/onderzoekers kozen daaruit samen een top 7 van thema’s die patiënten graag onderzocht zien. Lees daarover meer in het artikel in Blad B en in dit artikel op onze website.

 

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!