Goed overleg is belangrijk

Goed overleg is belangrijk

Artsen moeten samen met jou op basis van de tumoreigenschappen, jouw algehele gezondheid en leeftijd een inschatting maken van de juiste behandeling. Hierover kun je zelf meebeslissen.

Het is belangrijk dat je je goed laat informeren en alles vraagt wat je wilt weten. Zo kun je een goed beeld vormen van de behandeling en de gevolgen daarvan voor jou. Pas dan kun je meebeslissen. Dit noemen we ook wel Samen Beslissen.

Het kan lastig zijn om je eigen wensen en voorkeuren in te brengen in het gesprek met je arts. Je denkt misschien dat het beter is als de arts gewoon zegt wat er moet gebeuren zonder dat jij daar inspraak in hebt. Dat is heel begrijpelijk, vergeet alleen niet dat jij deskundig bent op het gebied van je eigen leven. Jij weet welke dingen je graag wilt blijven doen, borstkanker of niet. Deel dit dus met zorgverleners en met je naasten en neem de tijd om te overdenken wat voor jou de beste optie is. Uiteindelijk kun je alsnog aan je arts vragen om de beslissing te nemen als je dat liever wilt.

Andere aandoeningen en borstkanker

Op oudere leeftijd komt het vaak voor dat je verschillende aandoeningen hebt, zoals bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten. Wanneer iemand twee of meer aandoeningen tegelijkertijd heeft, noemen we dat co-morbiditeit. De meeste patiënten die ouder zijn dan 75 en borstkanker krijgen, overlijden uiteindelijk aan een andere aandoening dan borstkanker. Bespreek daarom ook met de arts wat de risico’s van de behandeling zijn op eventuele andere aandoeningen.

Ouderenspecialist bij borstkanker

Een geriater is een medisch specialist voor de oudere patiënt. Hij of zij neemt een onderzoek bij je af waarbij onder andere naar je vitaliteit wordt gekeken. Hoe vitaal iemand is, hangt onder andere af van andere ziektes, medicijngebruik en algemene veroudering. Als zo’n onderzoek nodig is, hoor je hier meer over van je behandeld arts. Ook kun je met een geriater een afspraak maken om alle mogelijkheden en wensen op een rijtje te zetten.

Bepaal wat je belangrijk vindt

Bedenk goed wat belangrijk is voor jou. Wat zijn je wensen voor en na de behandeling? Ben je nog in leven als de borstkanker naar verwachting terugkomt? Hoeveel kleiner is de kans op terugkeer door een aanvullende behandeling? Kun je een operatie aan? Dit zijn belangrijke vragen om te bespreken met je arts. Om het gesprek voor te bereiden helpt onze B-bewust checklist je op weg.

Vind je het lastig om zelf de regie te nemen in het gesprek met je zorgverlener? De drie goede vragen kunnen een handig hulpmiddel zijn:

  1. Wat zijn mijn mogelijkheden?

  2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?

  3. Wat betekent dat in mijn situatie?

Door deze vragen te stellen en erover in gesprek te gaan, ben je beter voorbereid op wat je staat te wachten. Meer informatie over Samen Beslissen lees je hier.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!